Daróczy Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. DARÓCZY ZOLTÁN (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr, a szót. Tisztelt Országgyûlés! Két kérdéshez szeretnék hozzászólni. Az egyik a Rab Károly képviselõtársam által felvetett kérdés a 28. számú módosító javaslatával kapcsolatban. Az indoklása és az õ javaslata az én olvasatomban eltér egymástól. Mert amennyiben itt be kell számolni kudarcokról, akkor nem szabad benne hagyni azt a szót, hogy "eredmények". Akkor nyilvánvalóan egészen más szövegezést kellene alkalmazni, például azt, hogy az OTKA támogatásával folyó kutatásokról és tudományos infrastruktúra-fejlesztésekrõl, és a kutatásokban benne van az is, hogy vannak eredménytelen kutatások. De az õ változata az eredményekrõl szól, ha el is veszi a jelzõt, hogy "kiemelkedõ tudományos" eredmények. Lehetséges esetleg, hogy még bizottsági kapcsolódó módosító javaslattal ezen lehet segíteni.

A másik, amirõl szeretnék szólni, a 33. javaslat, amit Orosz István képviselõtársammal nyújtottunk be, és most látom a bizottsági jelentések alapján, hogy a gazdasági bizottság egyharmada sem támogatta, a gazdasági bizottság és a költségvetési bizottság ülésén az elõterjesztõ nem értett egyet, míg a többi bizottság ülésén az elõterjesztõ egyetértett. Úgy gondolom, hogy a módosító javaslat tartalmi vonatkozása - mely szerint pontosítja ez a módosító javaslat az összeférhetetlenségi kérdéseket az úgynevezett tudományterületi kollégiumok tagjainak a pályázati lehetõségeirõl - eléggé világos.

(19.30)

Ezért én nagyon kérem az elõterjesztõt is és a tisztelt Képviselõházat is arra, hogy ezt a módosító javaslatot támogassák, tekintettel arra, hogy nem látom semmilyen indokát annak, hogy itt engedményeket tegyünk. Hiszen közismert, hogy a magyar tudományos közvélemény mennyire érzékeny bizonyos összeférhetetlenségi jelenségekre, és nem lenne jó, ha ezt a parlament esetleg a törvénykezés folyamán nem venné figyelembe.

Köszönöm szépen a figyelmet. (Dr. Orosz István tapsol.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap