Gombos András Tartalom Elõzõ Következõ

DR. GOMBOS ANDRÁS (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök úr. A magam részérõl az ajánlás 18. pontjában foglalt módosító indítvány mellett szeretnék érvelni, mely módosító indítványt a mezõgazdasági bizottság támogatta, és a többi bizottság sajnos nem - az elõterjesztõhöz hasonlóan.

Ez a módosító indítvány azt a problémát próbálná kezelni, hogy végre lenne ebben az országban olyan intézmény - megengedõ módon, szabályozottan -, amely intézmény a minõséget próbálná garantálni, folyamatosan ellenõrizni, és ennek megfelelõen ezt tanúsítani.

Tudjuk azt, a gyakorlati életben - elsõsorban az élelmiszer- feldolgozásból szeretnék példákat hozni -, a gyakorlatban azt tapasztaljuk, hogy a különbözõ minõsítési rendszereket - például a sertésminõsítésnek a rendszerét - a feldolgozók mûködtetik.

A feldolgozók természetesen akkor mûködtetik ezt a minõsítõ rendszert, amikor az õ piaci, üzleti érdekeik ezt diktálják; és amikor az õ érdekeik azt diktálják, hogy ne mûködjön ez a rendszer, vagy legalábbis ne megfelelõ módon mûködjön, akkor nem mûködtetik ezt a rendszert. Jelen pillanatban, amikor a meglévõ sertésállományunk a piaci igényeket nem tudja kielégíteni, ebben a szituációban nem mûködtetik ezt a rendszert, és általában nem ennek megfelelõen számolnak el a termelõkkel.

Ugyanakkor ha a sertésállomány emelkedik, és a piaci igényeket meghaladja, tehát egy kínálati piac alakul ki, abban a pillanatban szigorú módon fogják mûködtetni ezt a minõség-ellenõrzési rendszert. Ez mihez vezet? Ez ahhoz vezet, hogy amikor nem mûködik a minõsítési rendszer, akkor az állományban egy nagyon súlyos genetikai leromlás fog elindulni, és ez nem lehet célja sem a kormányzatnak, és nem lehet érdeke sem a feldolgozónak, sem a termelõnek. Ezért mindenféleképpen szükség volna arra, hogy egy teljesen független - a termelõtõl és a feldolgozótól is teljesen független - minõsítési rendszer mûködjön, és ez a minõsítési rendszer a piaci viszonyoktól, a piaci érdekektõl függetlenül folyamatosan adja az információkat, és a szereplõket arra késztesse, hogy ezeknek az információknak az alapján próbáljanak meg megalkudni, illetve elszámolni egymással.

Ezért én úgy gondolom, nagyon szerencsés dolog lenne, ha például az agrárkamarának lehetõsége volna arra, hogy amennyiben õ akarja, a törvény engedje meg a számára azt, hogy egy minõsítõ-ellenõrzõ rendszert mûködtessen.

Mi ebbe a módosító indítványba beletettük azt is, hogy a tanúsítást errõl is legyen módja kiadni, és a kormány a bizottsági vitában ezért nem támogatta ezt a módosító indítványt. Úgy gondolom, a kettõ összefügg, és nem látom a logikáját annak, hogy ha egyszer minõsítõ rendszert mûködtethet, akkor az errõl szóló tanúsítványt miért nem adhatja ki törvényi erõvel. Ennek dacára - megfogadva a kormány tanácsát és próbálva legalább az egyik lábát keresztülvinni ennek a rendszernek - egy csatlakozó módosító indítványt nyújtottunk be Tokár képviselõtársammal, amelyben a tanúsítási lehetõség kiesik, és csak a minõsítési-ellenõrzési rendszer marad meg.

Remélem, a kormány ennek megfelelõen befogadja és támogatja a módosító indítványunkat, és így az egész rendszeren belül akkor legalább az egyik lábat meg tudjuk valósítani; és remélem, ha nem is törvényileg szabályozottan, de a tanúsítás mégis megoldható lesz valamilyen módon a késõbbiek folyamán. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap