Dobos Krisztina Tartalom Elõzõ Következõ

DR. DOBOS KRISZTINA (MDF): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Elnök Úr! Miután az oktatási, ifjúsági és sportbizottságból rajtam kívül senki sincs jelen, engedje meg elnök úr, hogy a tisztelt Házzal ismertessem a bizottságban lezajlott vitát.

A módosító indítványok egy része arról szól, hogy szükség van-e a kábítószer tárcaközi bizottság feloszlatására, és helyette a kormány, a miniszterelnök úr hatásköre alatt egy központi bizottság létrehozására. Hosszú ideig tartott a vita. A vitában felmerültek azok az érvek, amelyeket a parlament falai között egyszer már elmondtunk. Miután rendkívül nehéz helyzetben van jelenleg az ország, ezért nagyon nagy a kábítószer-fertõzés veszélye, és a fiatal korúakkal szemben számos olyan durva intézkedés történik, amelyek nyomán úgy érezzük, az átszervezés valójában nem segít, nincs kifogásunk ellene, el lehet képzelni, hogy egyfajta kormányzati intézkedés azt irányozza elõ, hogy a tárcaközi bizottság helyett egy másfajta, úgynevezett koordinációs bizottság jöjjön létre. Sokféleképpen lehet küzdeni a kábítószer fertõzése és veszélyei ellen, azonban attól tartunk - és ez a bizottságban is szóba került -, hogy az átszervezéssel idõveszteség történik.

Ezt Nádori László képviselõtársam módosító indítványa alá is támasztotta. De miközben a kisebbik kormánypárt képviselõi úgy gondolták, hogy nincs szükség új bizottságra, aközben már módosítani kívánják a határidõket. Nagyon furcsa helyzet állhat így elõ. Azt kérem a parlament többségétõl, hogy ne módosítsa a határidõket, tehát a parlamenti bizottság eredeti határidejét tartsa be arra vonatkozóan, hogy minél elõbb megtörténhessék a törvények felülvizsgálata, minél elõbb készüljön el - ha eddig nem készült el - a drogstratégia, és minél elõbb induljon meg egy sokkal komolyabb fejlesztés a Belügymininisztérium, részben a Mûvelõdési Minisztérium és részben természetesen a Népjóléti Minisztérium keretein belül. Olyan tárcaközi együttmûködés legyen - teljesen mindegy, hogy milyen formában -, ami megállítja ezt a veszélyt.

A módosító indítványok nagy része tulajdonképpen a formáról szól. Úgy gondolom, hûen tükrözöm a parlament oktatási, ifjúsági és sportbizottságának az álláspontját, amely nem a formáról, hanem a tartalomról nyilatkozott, arról a tartalomról, hogy az ellen a veszély ellen, ami megjelent az országban, amire szerencsére a televízió, a rádió és a sajtó is egymás után felhívja a figyelmet, védekezni kell. Ha úgy tetszik, akkor a bizottság az ifjúság és a potenciálisan drog hatása alá kerülõ kevésbé fiatalok megvédésére kívánja felhívni a kormány figyelmét; és a formák másodlagosak.

A bizottsági vitában az is szóba került, hogy vajon miért nincs elkülönítve a költségvetésben megfelelõ nevesített összeg, ha a parlamenti kisebbség is és többség is - ha úgy tetszik, a kormány és az ellenzék - egyaránt érzékeli ezt a veszélyt. Ezért a Magyar Demokrata Fórum nevében módosító indítványt nyújtottunk be a költségvetéshez, amely nevesíti e három tárcánál azokat az összegeket, amelyek kifejezetten a prevenciót szolgálják elsõsorban a mûvelõdés és a közoktatás területén, a bûnmegelõzést a Belügyminisztérium területén, a gyógyítást, a kezelést és az utógondozást pedig a Népjóléti Minisztérium területén.

(20.20)

Úgy gondolom, hogy ha ezzel is jelzi a parlament, hogy kifejezetten hajlandó ezeket a nevesített összegeket megszavazni, akkor remélhetõleg valóban eredményesebb lesz a mûködés.

A parlamentnek javasoljuk mindannyian, hogy a kábítószer-fogyasztás megelõzésére létrehozott eseti bizottsága tovább mûködjön. Úgy értelmezzük, hogy ennek az eseti bizottságnak - szemben az eddigi eseti bizottságokkal - valódi haszna volt, hiszen összefoglaló anyag, szakértõi anyag készült minden parlamenti képviselõ számára - remélhetõleg a közvélemény számára is -, amely a kábítószer jelenlegi helyzetét hûen tükrözi.

Végezetül: úgy hiszem, az lenne a célszerû, ha a kormány akármilyen formában is, de megoldaná ezt a kérdést. A Magyar Demokrata Fórum nem kíván részt venni a két kormánypárt vitájában. Úgy gondoljuk, hogy jobb lett volna, ha a kormánypártok elõtte megvitatják, hogy milyen formában kívánják ezt a kérdést kezelni, és nem parlamenti vitában alakul ez ki, hiszen a forma sokféle lehet, a lényeg az, hogy milyen céllal és eszközökkel tudjuk ezt megvalósítani. Köszönöm.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap