Csépe Béla Tartalom Elõzõ Következõ

CSÉPE BÉLA (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! A társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak jövõ évi költségvetésérõl szóló vitában, az általános vita kezdetekor a költségvetési bizottság kisebbségi véleményét adtam elõ, és ebben jeleztem, hogy a kisebbségi vélemény szerint ez a törvényjavaslat igen sok sebbõl vérzik, és jeleztük azt, hogy már involválja a jövõ évi pótköltségvetést.

A beadott módosító javaslatok alapján merem mondani, hogy ezek sok tekintetben alátámasztják azt a véleményt, amit akkor elmondtam. Elsõsorban az 1. számú módosító indítványról szeretném megjegyezni - amelyet Vancsik Zoltán és dr. Schwarcz Tibor képviselõ urak adtak be -, hogy tulajdonképpen immár a kormányoldalról is csatlakoztak ahhoz a felfogáshoz, hogy a beterjesztett kormányjavaslat a társadalombiztosítás jövõ évi költségvetésérõl nem jó, tehát jelentõs változtatás szükséges ebben. Ez a módosító indítvány tulajdonképpen 7 milliárdos differenciát tartalmaz a költségvetés hiányát illetõen, és ez mutatja ennek az ágazatnak az igen nagy problémáját, amelyhez a mi megítélésünkön túl hozzájárul a társadalombiztosítási önkormányzatok véleménye is - amelyek szintén támogatnák ezt a módosító indítványt -, amely jelentõsen megváltoztatja a kormány javaslatát.

A bizottságban szerzett tapasztalatom alapján a kormány ezt a módosító indítványt nem támogatja, annak ellenére, hogy a társadalombiztosítási önkormányzat, az Egészségbiztosítási Önkormányzat jelezte, hogy a nyugdíjreform végrehajtása van veszélyeztetve akkor, ha ez a módosító indítvány nem megy át. Hozzászólásomban arra szeretnék rámutatni, hogy habár ezt a módosító indítványt nem mi adtuk be, és véleményünk szerint önmagában ez még nem oldja meg a súlyos problémát, amit jeleztünk, de mégis közelíti. Ezért a kormány részére azt merem javasolni, hogy vagy támogassa ezt a javaslatot, vagy pedig még generálisabban: vonja vissza ezt a törvényjavaslatot, és a társadalombiztosítási önkormányzattal egyeztetve keresse azt a kiegyensúlyozott költségvetési javaslatot, amely nem involvál egy újabb pótköltségvetést a jövõ évben.

Amennyiben ez a módosítás elutasításra kerül, tehát lényegében egy 7 milliárdos összeget nem kap meg ez az ágazat, akkor valóban súlyos problémák lesznek a jövõ évben, elsõsorban a nyugdíjreform végrehajtása tekintetében. Nemcsak önmagában ezért, a jövõ év miatt aggódunk, hanem az államháztartás egész hiánya miatt is. Mert önmagában államháztartási szempontból a benyújtott kormányjavaslat persze, hogy jól fest, hiszen kevesebb összeget irányoz elõ, tehát elméletileg államháztartási szempontból ez jobb. Viszont gyakorlatilag nem oldja meg a társadalombiztosítási ágazat gondját, nem oldja meg a nyugdíjreform végrehajthatóságát, és tulajdonképpen ez az ágazat a költségvetésbõl sem kapja meg - folyamatban van a költségvetés vitája - azt a támogatást, amire számított.

Ezért ezúton is föl kell hívnunk arra a figyelmet, hogy itt nagy probléma van, és kérjük a tisztelt Házat, a kormányzatot, hogy eszerint kezelje ezt a módosító indítványt. Köszönöm figyelmüket.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap