Burány Sándor Tartalom Elõzõ Következõ

BURÁNY SÁNDOR (MSZP): Elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Kedves Képviselõtársak! Az elmúlt héten egy fontos cikk látott napvilágot a Wall Street Journalban. A Wall Street Journal évrõl évre értékeli a világ régióinak teljesítményét. Az elmúlt héten a kelet- európai régió volt a soros. Ebben az értékelésben az szerepel, hogy Magyarország a kelet-európai lista éllovasa. Tekintettel arra, hogy az elmúlt évben ugyanezen a listán Magyarország az 5. helyet foglalta el, érdemes ezzel kicsit részletesebben is foglalkozni.

A kelet-európai régió országait ez az értékelés, ez a szakértõi elemzés több szempont szerint értékelte. Összehasonlítva az országok egyes területen felmutatott teljesítményét, értékelte relatív elmaradásukat vagy pedig relatív elõnyüket.

Nos, kezdjük azzal, amiben Magyarország - minden fejlõdése ellenére is - a régió más országaihoz képest alacsonyabb pontszámokat kapott! Az egyik ilyen tényezõ az árstabilitás, amely úgy gondolom, hogy bõvebb magyarázatot nem igényel. A magyarországi infláció nagyobb annál, mint amilyet mindnyájan szeretnénk, de ténylegesen olyan tünet, mely a gazdasági mindenkori állapotával összhangban mutatja egy ország teljesítõképességét. Bár örvendetes tény, hogy az infláció hónapról hónapra mérséklõdik, ez a helyezés is igazolja azt a magyarországi vélekedést, miszerint ezen a téren jövõre és az azt követõ években még bõven van mit tennünk.

A másik ilyen értékelés, amiben relatív hátrányban vagyunk - 3. helyezést értünk el -, a valuta stabilitása. Ugyan sikeres volt a csúszóárfolyam-politika, az a kiszámíthatóság, amellyel a jegybank a magyar gazdaságpolitikával összhangban az árfolyam-politikáját folytatja, de még ezen a téren is további erõfeszítéseket lehetne tenni.

Magyarország a fizetési mérleg tekintetében ugyan fejlõdött, de el kell mondanunk, hogy ezen a téren sem teljesen megnyugtató a helyzet, hiszen a fizetési mérleg hiánya, bár finanszírozható mértékek között marad immáron évek óta, és az ez évi adatok igen biztatóak, el kell mondanunk, hogy a magyar gazdaság exportteljesítménye attól azért még elmarad, hogy évrõl évre többet exportáljunk, mint amennyit importálunk.

Igen elõkelõ helyezést, magas pontszámot kapott Magyarország a politikai stabilitásra, és ez az, ami - éppen tekintettel a kelet- európai fejleményekre - figyelemre méltó. Magyarországon évek óta stabil kormányok vannak 1990 óta, és a belpolitikai viták ellenére Magyarország politikai stabilitása ebben a régióban példa értékû.

Figyelemre méltó az is, hogy Magyarország elõkelõ pontszámot kapott a korrupcióellenes harcban is. Tudjuk, hogy Kelet-Európában ez egy kiemelt téma, egy olyan tevékenység, amellyel a mindenkori kormányoknak foglalkozniuk kell, és egy olyan tevékenység, amelyben az erõfeszítéseket méltányolni illik. Ugyanakkor szívós, hosszú, kitartó küzdelemre van még szükség.

Egyértelmûen elsõk a kialakult értéksorrendben a jogállamiságra, a részvénypiacra, a világgazdasági integrációra adott pontszámok. Ha ehhez hozzátesszük még a gazdasági növekedés terén kapott pontszámunkat, amely természetesen elmarad attól, amelyet mondjuk Lengyelország kapott, de éppen ebben az évben és a jövõ évben a gazdaság teljesítménye olyan, hogy összességében reményeink szerint a következõ években ennél jobb osztályzatokat kaphatunk.

Ezek a befektetési rangsorok természetesen közvetlenül nem gyakorolnak hatást Magyarországra, közvetett hatása van ezeknek az értékeléseknek. Az egyik ilyen közvetett hatás, hogy Magyarországra változatlanul jön a külföldi tõke. Ez azért fontos, hölgyeim és uraim, mert ez a külföldi tõke magyar munkahelyeket teremt, és talán ez a legfontosabb, ami ebben a felállásban számunkra érdekes lehet. A másik, hogy ez a külföldi tõke a fizetési mérleg finanszírozásában is komoly szerepet játszik.

Úgy gondolom, hölgyeim és uraim, hogyha egy ilyen kicsi ország - amely számunkra persze az országok közül a legfontosabb - ilyen osztályzatot kap nemzetközi befektetõ szervezetektõl, akkor ezzel foglalkozni kell az Országgyûlésben, és emellett szó nélkül nem érdemes elmenni.

Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap