Kuncze Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

KUNCZE GÁBOR belügyminiszter: Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Pokorni Zoltán képviselõtársamat ismét nem zavarták a tények, ezért most inkább ezek ismertetésével szeretnék foglalkozni.

Beszéde elsõ részében összemosta a polgári jogi mozgalmakat a kormány tevékenységével, ami azért nem helyes, mert ebben a kérdésben a kormány nem foglalt állást. Ugyanakkor azonban én érzékeltem, a konfliktus olyan méreteket öltött, hogy ennek megoldása erõszakos eszközökkel az ország számára károkat okoz, és úgy véltem, kötelességem figyelmeztetni erre a veszélyre. Ezért, tisztelt képviselõ úr, nem beavatkoztam az önkormányzat ügyeibe, és nem a törvények be nem tartására szólítottam fel, hanem megkértem a polgármestert, hogy próbáljon olyan megoldást találni, ami a konfliktus élezése helyett a konfliktus feloldását fogja eredményezni. A polgármester úr ezzel egyetértett, és azt mondta, hogy õ maga is erre törekszik. Azt nem tudom, hogy Deutsch Tamásnak mit mondott, aki több alkalommal hívta fel a nap folyamán; nem tudom, hogy mit mondott Orbán Viktornak, aki szintén felhívta a nap folyamán; nem tudom, hogy a helyi kisgazda képviselõk mit mondtak Torgyán Józsefnek, aki szintén felhívta õket a nap folyamán. Mindenesetre számomra részben örömet okoz, hogy végül is ezt a konfliktust sikerült elkerülni.

A másik kérdéskör, amiben a képviselõ urat nem különösen zavarták a tények, az a 30 millió forint kérdése. Mondata úgy hangzik, hogy bezzeg a szélvihar sújtotta település csak 10 milliót kapott - jelzem, hogy azonnali segélyként, másnap, s majd utólag elszámol vele, és ha több kiadása van, akkor azt meg fogja kapni -, itt meg bezzeg 30 milliót adtak. Tisztelt Képviselõ Úr! Hadd hívjam fel a figyelmét arra, hogy a 30 millió forintról Székesfehérvár önkormányzata döntött - fideszes polgármesterrel, fideszes többséggel. A Fidesz, a Kereszténydemokrata Néppárt, a Magyar Demokrata Fórum és a Független Kisgazdapárt vezeti ezt a várost. Azt a várost, amely valóban Európa tíz legdinamikusabban fejlõdõ települése közé tartozik. Ezért aztán persze felmerül a kérdés, hogy mi van a lakáskoncepciójában, vajon mennyit fordított az elmúlt években szociális lakásépítésre, vajon hogy állnak ezek a kérdések, mint ahogy nyilván az is feltehetõ kérdésként, hogy vajon a lakások privatizációja kapcsán beszedett bevételeit mire fordította, mert hogy ebbõl feltehetõen juthatott volna lakásépítésre is.

Kormányzati oldalról a város lejáratására senki nem törekedett, sõt, több alkalommal elhangzott, hogy éppen abban vagyunk érdekeltek - és ebben is egyetértett velem a polgármester -, hogy a város jó hírét megóvjuk. És noha az a megoldás, amit õk választottak, szerintem sem volt jó, ugyanakkor viszont arra kétségkívül alkalmas volt, hogy egy sokkal nagyobb bajt elkerüljenek.

Azt is elmondtam már korábban, hogy ez az ügy mindenképpen alkalmas arra, hogy ennek a történetnek a különbözõ szereplõi, tisztelt képviselõ úr, levonják a megfelelõ tanulságokat; levonja az önkormányzat, hiszen több mint két éve volt képtelen megoldani ezt a problémát, és végül is ez torkollott egy ilyen konfliktusba, ami szerintem megengedhetetlen; le kell vonniuk a jogvédõknek is a tanulságokat ebbõl, mert õk is hozzájárultak ahhoz, hogy ez a konfliktus élezõdjön, nekik is sokkal inkább törekedniük kellett volna a törvényes megoldásokra és a konfliktus feloldására; le kell vonnia mindenkinek a következtetést, aki abban gondolkodik, hogy esetleg törvénysértõ módon juthat lakásokhoz, mert ezt viszont senki nem pártolta, képviselõ úr állításával ellentétben ugyanis a bíróság döntése ellen senki fel nem lépett.

Abban az esetben, ha ezek a szereplõk a jövõben így viselkednek, akkor meggyõzõdésem, hogy ezek a konfliktusok elkerülhetõk lesznek. Hogy ezeket el kell kerülni, és hogy ezeket kezelni kell, azt mutatja számunkra például Csehország és Szlovákia negatív példája, amelyek számára rendkívül rossz nemzetközi megítélést hozott az, hogy az ilyen ügyekhez szerencsétlenül nyúltak, és ezeket rosszul kezelték.

Mindebbõl nem következik az, tisztelt képviselõ úr, hogy ne értene mindenki egyet Székesfehérvár azon lakóival, akik lakásra várnak, akik még nem tudtak lakáshoz jutni. Az egy másik megoldandó problémája a városnak, ugyanakkor azonban ennek a konfliktusnak a kezelésével nem függ össze.

Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap