Kutrucz Katalin Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KUTRUCZ KATALIN, az alkotmány- és igazságügyi bizottság kisebbségi véleményének elõadója: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Mint ahogy a többségi vélemény elõadója, Ábrahám képviselõ úr az elõbb elmondta, az alkotmányügyi bizottság szavazata a következõképpen oszlott meg: 12 igen, 2 nem, 3 tartózkodás. A 2 nem a Magyar Demokrata Néppárttól származott, én jelentettem be kisebbségi véleményt, ezért a tisztesség megkívánja, hogy elmondjam, a kisebbségi vélemény a mi véleményünkre szorítkozik - a többi ellenzéki párt nyilván majd elmondja a maga véleményét -, de erre jogunk van.

Nemmel szavaztunk azért, mert nem tartjuk idõszerûnek az igazságszolgáltatási reformot. Ezt egyébként már a bizottsági vitában is elmondtuk. Úgy gondoljuk, hogy elõször az ügyhátralékot kellene feldolgozni, vagyis elsõdlegesen olyan törvényhozási lépésekre van szükség, amely lépések a hátralék feldolgozását segítik elõ, és csak utána lehet gondolni egy átfogó reformra. Ez az általános véleményünk ennek a törvényjavaslatnak a kapcsán is igaz.

Úgy gondoljuk, ez a javaslat nem megfelelõen elõkészített. A nem megfelelõ elõkészítettség hangsúlyozásával egyébként nem a javaslat elõkészítésében részt vevõ szakembereket szeretnénk bántani; az elõkészítetlenség a kormányzati munkára vonatkozik. Több szempontból is hiányos az elõkészítés, amit egyébként az ülésen részt vevõ Legfelsõbb Bíróság képviselõje is megerõsített.

Most 1997 végén vagyunk. A tervezet 1999. január 1-jén szeretné hatályba léptetni a javaslat egy jelentõs részét, egy másik jelentõs részét 1999. szeptember 1-jén, és egy kisebbik részét 2000. január 1- jén. Úgy gondoljuk, a javaslat így alkalmazhatatlan. Nem lehet egy eljárási törvényt úgy alkalmazni, tisztelt képviselõtársaim, hogy az alkalmazónak két törvényt kell kézben tartania. A bizottsági ülésen fel is mutattam - most nem teszem - a törvényjavaslatot. Vannak olyan részek, hogy egy paragrafusból, egy bekezdésbõl egy mondat január 1- jén, a következõ mondat pedig szeptember 1-jén lép hatályba. Ez olyan zavart okozhat, amely az igazságszolgáltatás hatékonyságára is kihatással lehet.

(A jegyzõi székeket dr. Trombitás Zoltán és Gyimóthy Géza

foglalják el.)

Mindebbõl az is következik - a tisztesség kedvéért meg kell mondani, hogy ez kormányzati oldalról is elhangzott a bizottsági ülésen -, hogy az 1999. januári hatályba léptetésre nagy valószínûséggel - sõt, ez ma már biztos - nincs elegendõ felkészülési idõ.

(10.30)

Ezek a kifogások akkor is megállják a helyüket, ha a javaslat egyébként tökéletes lenne. További kifogás - megint csak az elõkészítetlenségre és a nem elegendõ felkészülési idõre vonatkozik -: a javaslat 25 felhatalmazást tartalmaz, és számos külön törvényre utal - ezek a külön törvények még sehol nincsenek.

Ezt a javaslatot a szakma nem emésztette meg; ahogy az ülésen elhangzott, idézem szó szerint: "A fõ probléma az, hogy egy nem kihordott magzatról van szó. Márpedig ha a szakma ellenáll, akkor elõször õket, az alkalmazókat kell meggyõzni, mert a legjobb törvény is megbukhat az alkalmazók ellenõrzésén." Ez az aggodalom egyébként kormánypárti képviselõk szájából is elhangzott a bizottsági ülésen. És ez a kifogás is olyan, amely akkor is megállja a helyét, hogyha maga a javaslat tökéletes, tehát ezekre akkor is figyelemmel kellene lenni.

Ráadásul a javaslat messze áll a tökéletestõl, mint ahogy a Legfelsõbb Bíróság képviselõje is kifejtette az ülésen - és ezeket azért mondom el, hogy ne úgy tûnjék, önmagában ez egy ellenzéki kifogás -: "Egyes elemei nem segítik, hanem nehezítik a hatékony bírósági munkát; ellentétes az igazságszolgáltatási reform kapcsán megfogalmazott elvekkel; nincsenek meg a személyi feltételek a javaslat eredményes végrehajtásához."

Tulajdonképpen hasonló szellemben foglalt állást a Bírói Egyesület ott lévõ képviselõje is. Azt mondja, hogy: "Ez a javaslat az egész bírósági reform várható pozitív következményeit ilyen elõkészítettség mellett semmivé teheti."

Ráadásul a javaslat nagyon nem tökéletes, tisztelt képviselõtársaim. Hogy mennyire nem tökéletes, ezt a vita során majd be fogjuk önöknek bizonyítani. És mindezek eredményezték egyébként azt, hogy nem tudtuk támogatni - legnagyobb sajnálatunkra - az általános vitára alkalmasságot. Köszönöm. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap