Eörsi Mátyás Tartalom Elõzõ Következõ

DR. EÖRSI MÁTYÁS külügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Képviselõ Úr! Kezemben tartom az RMDSZ tájékoztatóját, amelyik a sajtópolémiát követõen jelent meg. Ez azt tartalmazza, hogy az RMDSZ fontosnak tartja, hogy a magyar kormányküldöttség látogatása alkalmával a két miniszterelnök egyetértett abban, hogy szükséges az önálló magyar egyetem létrehozása. Azt is hozzátette, hogy az önálló egyetem létrehozására irányuló törekvéseket nem lehet szembehelyezni a Babes-Bolyai egyetemen belüli magyar tagozat kialakításával. Itt tehát semmifajta cáfolat nem olvasható.

Szeretném képviselõ urat tájékoztatni arról, hogy Horn Gyula és Ciorbea miniszterelnök urak közötti tárgyalások során Ciorbea miniszterelnök úr támogatásáról biztosította Horn miniszterelnök urat a magyar egyetem létrehozásáról s valóban kifejtette, hogy nehézségekbe ütközik a Babes-Bolyai egyetem magyar és román tagozatra való szétválasztása, figyelemmel arra a tényre, hogy Romániában egyetemi autonómia lévén az egyetem szenátusának kéne errõl a dologról döntenie. Az egyetem szenátusának többsége pedig egy ilyet nem támogatna. Gondolom, hogy ha a demokrácia elveit elfogadjuk Magyarországon, akkor elfogadjuk ott is.

Ez kétségkívül egy nehéz helyzetet teremt. Ezen a tárgyaláson helyszínrõl semmifajta szó nem esett, sem városról. Valóban, a sajtótájékoztatón hangzott el elõször, hogy adott esetben egy késõbb megnevezendõ helyszínen kerülhetne sor az egyetem létrehozására. Ezt Horn Gyula miniszterelnök úr ekkor nem cáfolta, de a magyar kormány álláspontja az, hogy ebbe természetesen Kolozsvár beleértetõdik. A magyar kormánynak elvi álláspontja, és ezt képviseli a tárgyalások során, abból indul ki, hogy a román kormány programjának része a magyar egyetem létrehozása, az RMDSZ tagja ennek a román kormánynak, tehát a román kormánynak kell megoldást találnia erre a kérdésre (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.), és Magyarország ebben mindig partner lesz.

Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

(14.20)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap