Balsay István Tartalom Elõzõ Következõ

BALSAY ISTVÁN (Fidesz): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Ma Magyarországon sokszor és sok alkalommal hallhatunk adatokat a magyar fiatalság testi fejlõdésérõl, kondíciójáról, alkalmasságáról, hogy amikor a katonasághoz besorozzák, hány százalék alkalmas. Hallhatunk adatokat arról, hogy melyik iskola melyik osztályában hetente hány testnevelési órát tartanak, milyen lehetõségeket biztosítanak erre a NAT új elképzelései. És hallhatunk arról is adatokat, hogy a magyar népesség mortalitása milyen alacsony szintet ért el Európában.

Mûködik ebben az országban egy kiváló egyesület, testület, a Testnevelõ Tanárok Országos Szövetsége, ahol korábban joggal vetették fel azt, hogy az 1979 elõtt végzettek ígéretet kaptak arra, hogy a korábban a Testnevelési Fõiskola falai között végzettek is hasonló besorolásban részesülnek, mint a Testnevelési Egyetemen végzettek. Hiszen a négyéves képzés alatt akkor is és most is magas színvonalú, Európában elismert képzést és diplomát kaptak. Ezt követõen a napokban váratlanul érte õket az, hogy az ígéretek ellenére a jogszabály nem módosult a mai napig, és mintegy 20-25 ezer forintos befizetés és szakdolgozat készítése mellett lehet egy olyan besorolást elérni, amely a közalkalmazotti kategóriában számukra és végzettségüknek megfelelõ besorolást ad.

Kérdezem tehát államtitkár urat, a minisztérium mit kíván tenni annak érdekében, hogy megnyugtató legyen a testnevelõ tanárok helyzete, ne legyen ekkora pályaelhagyás különbözõ okok miatt, és a magyar ifjúság testi nevelése is megfelelõ szinten és megfelelõ megbecsüléssel történjen.

Tisztelettel várom államtitkár úr válaszát. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap