Világosi Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VILÁGOSI GÁBOR belügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõ Úr! Most már megszokhattuk, hogy az ellenzéki képviselõk sikerpropagandával vádolják a kormányt a legkülönbözõbb témákkal, ügyekkel összefüggésben. Csak azt nem értem, hogy pontosan a gépjármûlopással, a gépjármûbûnözéssel kapcsolatban a kormány, a kormányon belül pontosan a Belügyminisztérium vezetése tárta fel a hiányosságokat, a nyilvánosság elé lépett ezzel a problémával. Ezt sikerpropagandának értelmezni, csak azt tudom mondani, hogy egy sajátos felfogás.

Valóban, a Kormányzati Ellenõrzési Iroda által végzett vizsgálatok hatására egy intézkedési csomag készült. Ez az intézkedési csomag komplex jellegû, felöleli mind a szükséges jogszabály-változtatások kezdeményezését, a gépjármû-igazgatás korszerûsítését és egy hatékony megelõzõ-felismerõ rendszer támogatását. Ennek hatására az intézkedések megtörténtek, illetve elkezdõdtek.

Tájékoztatnám képviselõ urat, hogy a közelmúltban újraszabályozásra került a közlekedésigazgatás rendje, amelynek részét képezi a gépjármûre és a gépjármûvezetésre jogosító okmányok korszerûsítése. Úgynevezett gépjármûtörzskönyv bevezetésére kerül sor, ami gyakorlatilag forgalomképtelenné teszi a lopott gépjármûveket, azaz megakadályozza azok adásvételét. Azt hiszem, hogy ez egy óriási elõrelépés lesz. Ugyancsak a külföldrõl behozott már használt gépjármûvek forgalomba helyezése is egy zárt rendszer keretében történik majd, ami megint csak gyakorlatilag lehetetlenné teszi a lopott gépjármû forgalomba hozatalát. Azt is elárulom önnek, hogy a meghirdetett pályázat alapján mintegy 41 pályázó volt, közülük 6 került kiválasztásra, aki olyan technikai megoldásokat írt le a pályázatában, és azok kerülnek majd bevezetésre, illetve támogatásra, amelyek egy felismerõ és azonosító rendszer kialakítását teszik lehetõvé országos méretekben. Ezenkívül pedig, képviselõ úr, nem oly régen két szabaddemokrata képviselõtársunk kezdeményezésére fogadta el a parlament azt a törvényt, amelynek hatására a vevõnek módjában áll majd tájékozódni arról, hogy a megvásárolni kívánt gépjármû vagy nagyobb értékû ingóság vajon lopott-e, illetve szerepel-e az eltûnt vagy eltulajdonított tárgyak listáján.

Hallgatva képviselõtársamat, azt kell hogy mondjam: nagyon mély ismeretekre tettünk szert ebben a témakörben. Képviselõ úr itt olyan adatokkal szolgált, megirigylik, gondolom, az ORFK-nál is. Azt kérném - úgy, ahogy a képviselõtársaim, a kormánypárti képviselõtársak arra használják fel az ismereteiket, hogy segítsék a bûnüldözési munkát -, hogy ön is használja, hasznosítsa ezt a tudását, ne csak kritikával éljen, hanem valóban készítsen olyan javaslatokat, amelyeket fel tud használni adott esetben még a belügyminiszter is, és hatásosabban tudunk fellépni a szervezett bûnözés ellen.

Arra azonban felhívnám a képviselõ úr figyelmét, hogy a diadalmámorunkat disszonáns hangok nem zavarják meg, mert nincsen diadalmámor. Ugyanakkor az ön helyesírása egy kis kívánnivalót hagy maga után: a "szervezett bûnözést" két "t"-vel kell írni, és a múlt idõ jele is két "t". (Derültség a kormánypárti padsorokban.) Például szerepel az, hogy "átcsempészet gépkocsik" - ezekre majd a képviselõ úr figyeljen oda.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap