Keller László Tartalom Elõzõ Következõ

KELLER LÁSZLÓ népjóléti minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Hegyi Gyula képviselõ úr nem elõször sürgeti a Charta ratifikálását. Legutóbb május 28-án napirend után volt szerencsém tájékoztatni õt arról, és természetesen a tisztelt Házat, hogy hogyan állunk az elõkészítõ munkálatokkal.

Az Európai Szociális Charta aláírásának munkálatai 1990-ben kezdõdtek meg. Az aláírásra - úgy, ahogy azt képviselõ úr mondta -

1991. december 13-án került sor, egyidejûleg a Charta módosító jegyzõkönyvét is aláírtuk.

A Charta megerõsítése különös jelentõséggel bír Magyarország európai integrációja szempontjából. Az 1997 októberében aláírt amsterdami szerzõdés szociális fejezetébe beemelésre került az Európa Tanács Európai Szociális Chartájára mint a szociális normák forrására történõ hivatkozás. Kiemelendõ, hogy az európai bizottság Magyarországról készített országvéleményében is megfogalmazódott a Charta megerõsítésére vonatkozó elvárás.

Az Európai Szociális Chartával kapcsolatos '91-es kormányhatározattal létrehozott tárcaközi bizottság több alkalommal ülésezett a közelmúltban. Az üléseken a munkavállalói és a munkaadói oldal képviselõi is részt vettek. Idõközben az elõterjesztés túljutott a tárcaegyeztetési folyamaton. A Charta és módosító jegyzõkönyve megerõsítését a két leginkább érintett tárca - a munkaügyi és a népjóléti - megítélésem szerint színvonalasan elõkészítette. Az anyag az 1997. november 24-ei közigazgatási államtitkári értekezletre került, mely úgy rendelkezett, hogy az elõterjesztést hivatalból az európai integrációs kabinet is tárgyalja meg, csak azt követõen kerüljön a kormány elé.

Az eddigi álláspont az, hogy fõ szabályként a Charta optimális minimumát, azaz tíz olyan cikkét szükséges most elsõ lépésben megerõsíteni, amelyeknek Magyarország már ma is teljes mértékben eleget tesz. Ezt követõen az elkövetkezendõ években megfontolt, folyamatos elõkészítõ munkával a további cikkek ratifikálását is elõ fogjuk készíteni. A tíz cikkbõl kilenc teljesen egyértelmû; egy probléma van, a társadalombiztosítással foglalkozó 12. cikk és a szociális és orvosi ellátással foglalkozó 13. cikk közötti választás problémája. A nehézséget röviden fogalmazva az okozza, hogy mindkét cikk behoz egy-egy, Magyarország által még nem ratifikált nemzetközi egyezményt. Sajnos, idõ hiányában a két problémát most nincs lehetõségem ismertetni.

A szükséges egyeztetések a következõ másfél hónapban lefolytathatók, ezek eredményeként becslésem szerint, úgy, ahogy azt egyébként már májusban is elmondtam, január közepén, végén kerülhet az anyag a kormány, s azt követõen - a megerõsítésrõl szóló döntés érdekében - az Országgyûlés elé. Tehát, képviselõ úr, ebben a ciklusban még lehetõség lesz a ratifikálásra. Köszönöm megtisztelõ figyelmüket. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap