Akar László Tartalom Elõzõ Következõ

AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnöknõ! Tisztelt Képviselõ Úr! A nukleáris vagy radioaktív anyagok illegális forgalma a hazai és a nyugat-európai tapasztalatok szerint jelenleg nem számottevõ, de biztonsági okokból nagy hangsúlyt kell fektetni az esetlegesen elõforduló ilyen jelenségek visszaszorítására és az alapvetõ védettség kialakítására.

(16.10)

Megnyugtatásul szeretném elmondani, hogy a nemzetközi tapasztalatok alapján leginkább veszélyeztetettnek számító magyar-ukrán határszakasz összes határátkelõhelye ma már el van látva sugárzásjelzõ készülékekkel, amelyek mûködtetése folyamatos. A Vám- és Pénzügyõrségnél - a nemzetközi Phare-program adta lehetõségek kihasználásával - újabb technikai eszközök beszerzése, illetve felderítési rendszer kidolgozása van folyamatban. A tervek között szerepel nagy érzékenységû, úgynevezett sugárkapuk beszerzése, melyek a nagyobb áruforgalmat bonyolító közúti és vasúti határátkelõhelyeken kerülnek majd alkalmazásra.

Emellett további, a sugárforrás lokalizálását lehetõvé tévõ kézi detektorok és a személyforgalom vizsgálatánál használatos személyi sugárzásjelzõ készülékek üzembe helyezése is várható. A korszerû technikai eszközök beszerzésére vonatkozó pályázati anyag elkészült, és jóváhagyásra az Európai Unió illetékes szervéhez kerül továbbításra. Ennek megtörténte után a pályázat kiírásra kerülhet. Várhatóan '98 elsõ felében a kijelölt határátkelõhelyeken az új sugárzásjelzõ készülékek mûködtethetõk. Ezenkívül további technikai segítség várható az Egyesült Államokból is. A Vámigazgatások Világszövetségének, illetve az Egyesült Államok védelmi minisztériumának közremûködésével már megkezdõdött és folyamatos az érintett pénzügyõrök szakmai felkészítése erre az új kihívásra. Ennek révén jelenleg az összes határátkelõhelyünkön dolgozik már megfelelõ speciális szakismerettel rendelkezõ vámtisztviselõ.

Összességében elmondhatjuk tehát, hogy a Vám- és Pénzügyõrség felkészült mind a személyforgalomban, mind a teheráru-forgalomban esetlegesen jelentkezõ sugárfertõzött szállítmányok felderítésére, valamint kezelésére, és megtalálta a lehetõséget a korszerû technikai eszközök beszerzésére és szakszerû használatára is. Köszönöm megtisztelõ kérdését. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap