Avarkeszi Dezsõ Tartalom Elõzõ Következõ

DR. AVARKESZI DEZSÕ igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Képviselõ úr a kérdésfeltevésébõl eredõen azt kívánja, tegyek különbséget két magatartás között aszerint, hogy melyik tekinthetõ hazaárulásnak.

Szeretném egyértelmûvé tenni, hogy büntetõjogi normáink az ön által hivatkozott magatartások egyikét sem tekintik nemhogy hazaárulásnak, de büntetendõnek sem. (Derültség.) Ha a kérdést - tartalmát nem érintve - úgy teszem fel, hogy hazaáruló-e az, aki az anyaföld hazai tulajdonát ülõsztrájkkal kívánja támogatni vagy az, aki elrendeli a nemzeti színû zászlók gépkocsikról való levételét, rögtön világossá válik, hogy teljesen helytelen e magatartások kifejtõire ilyen - nem kevés morális tartalmú - bélyeget sütni. Aki ülõsztrájkot folytat, az a véleményszabadság jogát gyakorolja. Én nem gondolom, hogy az ön ülõsztrájkja a nemzet érdekét szolgálta, de nyilván azt sem, hogy a sztrájkkal hazaárulást követett volna el.

Hazánk zászlajának használata, ha az nem felségjelzés okából történik, önmagában nem helyezi a használót védett helyzetbe. Rá ugyanúgy vonatkoznak a mindenkire érvényes jogszabályok, hatósági rendelkezések. A jogállamban a szabadság és az egyenlõség olyan érték, amelynek védelme vitathatatlan. A demokrácia az az államszervezési módszer, amellyel ezen értékek egyensúlya megtartható, és ezt az egyensúlyt nevezzük alkotmányos rendnek. Az alkotmányos rend kérdése az, hogy a gyülekezési jog milyen feltételek esetén korlátozható, és ugyancsak az alkotmányos rend kérdésének tartom a jogállam demokratikus úton hozott jogszabályainak érvényre juttatását.

Ha valamely tüntetés megtartását a rendõrhatóság megtiltotta, és a bíróság a rendõrhatóság határozatának hatályon kívül helyezésére irányuló kérelmet elutasította, akkor ennek a döntésnek érvényt kell szerezni, és aki ezt teszi, az alkotmányos rendünk védelme érdekében teszi. A tüntetésen részt vevõ gépjármûre kitûzött nemzeti zászló használata jogilag semmi esetre sem támadható. Nincs azonban tudomásom arról, hogy bárki is (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.) elrendelte volna a nemzeti zászlók levételét, ahogy arról sem, hogy önt bárki hazaárulónak nevezte volna.

Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap