Szabó Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ ZOLTÁN mûvelõdési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! A képviselõ asszony információi több tekintetben tévesek, és nélkülözik a pontos tájékozottságot. Mindenekelõtt az Ok-Tat Kft. ügyében: nem eltûnt 291 millió forint, hanem ellopták - ami, ugyebár, különbség.

Nem ez volt ugyan a kérdés tárgya, de e tekintetben is pontatlanok az információk. Mihály Ottó ügyében a Fõvárosi Munkaügyi Bíróság valóban nem folytatott érdemi tárgyalást, de ez nem a dokumentumok formai hiányosságai miatt következett be, hanem azért, mert az intézetet képviselõ Põcze Gábor megbízott fõigazgató - mint alperes - helyt adott Mihály Ottó - mint felperes -keresetének, és ennek alapján a Fõvárosi Munkaügyi Bíróság október 29-én jogerõssé vált ítéletével visszahelyezte Mihály Ottót a fõigazgatói munkakörébe, és elrendelte az elmaradt 1,8 millió forintos munkabér kifizetését. Ennek következménye az, hogy Põcze Gábor mint megbízott igazgató fegyelmit kapott, hiszen nem a tõle elvárható módon járt el, nem a tõle elvárható módon képviselte az intézmény érdekeit. A tekintetben is tévesek a képviselõ asszony információi, hogy Mihály Ottót ismételten elbocsátották volna. Nem bocsátották el! Mihály Ottónak pusztán a vezetõi megbízatását vonta vissza a miniszter úr, tehát nem fõigazgatója az Országos Közoktatási Intézetnek, de nem bocsátották el.

Mihály Ottó ezek után egyeztetést kezdeményezett Báthory Zoltán helyettes államtitkár úrral, akit a miniszter úr miniszteri biztosként az intézet jövõjének gondozásával megbízott. Báthory úr jelen pillanatban miniszteri biztosként vezeti az OKI-t; s az eltelt idõszak alatt sikerült stabilizálni az intézet munkáját, és sikerült kezelni a vezetõi krízist.

A Közoktatási Intézet és az Országos Közoktatási Szolgáltató Iroda - mint két háttérintézmény - átszervezésére elkészült egy javaslat. Ezt az intézmények vezetõi megkapták, megkapta az OKI igazgatótanácsa is (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõkeret leteltét.), és véleményük ismeretében fog elkészülni az új, belsõ vezetõi egyeztetésre készített tervezet, amelyet ismereteim szerint az Országgyûlés oktatási bizottsága is meg kíván vitatni.

Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap