Szentkuti Károly Tartalom Elõzõ Következõ

SZENTKUTI KÁROLY (SZDSZ): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Államtitkár Úr! Mosonmagyaróvár és környéke közbiztonságát a jelenlegi technikai és fõleg személyi feltételek mellett a városi rendõrkapitányság nem tudja biztosítani - állapítottuk meg azon az összejövetelen, amelyen 26 önkormányzat, a rendõrség, a határõrség, a Vám- és Pénzügyõrség képviselõi vettek részt. Tudomásom szerint az Országos Rendõr-Fõkapitányság is így ítéli meg a helyzetet, ezért a rendõri állomány megerõsítésére tett javaslatot.

Mi is indokolja a sürgõs megerõsítést? Elsõsorban a határmentiség. Bizonyos mértékig minden határ zsilipként funkcionál, felgyülemlik elõtte a probléma. Abban az országrészben, ahol élek, két közúti és két vasúti határátkelõ is van: Hegyeshalom és Rajka. Hegyeshalomban, az ország nyugati kapuján - az európai országok felõl nézve a keleti kapun - évente 30 millió ember és 10 millió gépjármû fordul meg. Ez a XX. század végi népvándorlás vonzza a bûnözõket, jelentõs problémát okoz a helyi rendõrségnek.

A bûnözés egyértelmûen az átutazó külföldiekre irányul, a határátkelõkhöz közvetlenül kapcsolhatók a trükkös lopások, melyekbõl 1997-ben 140 fordult elõ - 60 millió forint kárt okozva. A másik kemény bûnözési terület a prostitúció és az álprostitúció, a harmadik pedig az ember- és árucsempészet.

Ezek a bûnözési problémák rossz fényt vetnek Magyarországra, rátelepednek Mosonmagyaróvárra és környékére. Érezzük, hogy közöttünk járnak a bûnözõk, és azt is érezzük, hogy tehetetlenek vagyunk. Az önkormányzatok jelentõs anyagi támogatást nyújtanak a rendõrségnek, de amikor azt tapasztalják, hogy az általuk fizetett - vagy támogatott - rendõr és üzemeltetett gépkocsi saját településükön van a legkevesebbet, elkedvetlenednek.

Tisztelt Államtitkár Úr! A mosonmagyaróvári rendõrkapitányságon 1990 óta nem volt létszámfejlesztés. Ugyanakkora létszámmal látja el feladatát egy nyitott világban, és egy nyitott világban sokkal nehezebb fenntartani a közbiztonságot. (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõkeret leteltét.)

Kérdezem ezért: lehetõség van-e a közeljövõben Hegyeshalomban, amely bûnözési szempontból határvárossá vált (Az elnök ismét jelzi az idõkeret leteltét.), egy rendõrõrs felállítására? (Szórványos taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap