Keller László Tartalom Elõzõ Következõ

KELLER LÁSZLÓ népjóléti minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Asszony! Az elsõ kérdésére a válasz igen, a másodikra nem.

Az elsõ kérdésre azért "igen" a válasz, mert az országos intézetek átszervezésének szükségességérõl törvénymódosítás nélkül döntöttünk. Gondolom, képviselõ asszony tudja, hogy a hatékonyabb mûködést szolgáló átalakításhoz több tekintetben nem is szükséges a törvény módosítása és azt is tudja képviselõ asszony, hogy az ÁNTSZ-rõl szóló törvényt nemcsak azért szeretnénk módosítani, mert az országos intézetek átalakítása szükségszerû, hanem azért is, mert az 1991-ben elfogadott törvény a gyakorlat szempontjából több helyen ellentmondást tartalmaz. A hatósági és háttérszolgáltató funkciókat áttekinthetõbbé kell tenni és összhangot kell teremteni az új, egészségügyrõl szóló törvénnyel. Más a szándék, más a végrehajtás. Olyan átalakítást, aminek elõfeltétele a törvény módosítása, nyilvánvalóan csak a törvénymódosítást követõen fogunk megtenni. Elképzelésünk szerint ez a lehetõség a költségvetési törvény elfogadását követõen biztosított lesz számunkra.

A második kérdésére a válasz azért "nem", mert a szakmai kollégium, a szakma prominens képviselõi megismerhették az elképzeléseket, kifejthették véleményüket, amelyeket természetesen igyekszünk figyelembe venni. (Dr. Pusztai Erzsébet: Tiltakoztak ellene!) A kollégium véleménye nem az átalakítás szükségességét vitatta, hanem az átalakítás módjára adott ajánlásokat. Nem elég, képviselõ asszony, a reformról beszélni, adott esetben a cselekvés sem halasztható.

Kérem válaszom elfogadását. (Taps az MSZP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap