Lotz Károly Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LOTZ KÁROLY közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Engedje meg, hogy a kérdés címéhez kapcsolódva leszögezzem, az ország egyetlen térségének lakóit sem tekintjük másodrendû állampolgárnak, ha más sem tekinti annak. Ennek egyik példája, hogy a bodrogköziek, illetve képviselõ úr kezdeményezésének helyt adva valóban július 13-ától megáll ez a bizonyos Bartók Béla EuroCity Szerencsen is.

Az ön által említett Sátoraljaújhelyrõl kora reggel induló vonat esetében a MÁV elsõsorban gazdasági megfontolások okán kényszerült arra, hogy Miskolcon a szerelvényt nemzetközi vonattal egyesítse. Sajnos, idõnként valóban elõfordul, és ez tény, hogy a nemzetközi járat eleve késéssel érkezik az országhatárra, és emiatt hosszabb ideig várakozniuk kell a csatlakozó vonat utasainak. E probléma megoldása érdekében jelenleg folyamatban vannak az egyeztetések, felhívtam a MÁV figyelmét a szomszéd vasutakkal szükséges újabb egyeztetésekre. Megvizsgáltattam az Újhelyrõl érkezõ másik gyorsvonathoz, az Avashoz kapcsolásának lehetõségét. Ez azonban Ózdról érkezik, valamint a Miskolc-Keszthely viszonylatban közlekedõ kocsikat is továbbítja, így annak bõvítésére már nincs lehetõség.

A következõ menetrendi idõszak elõkészítõ munkái már megkezdõdtek. A MÁV-tól olyan tájékoztatást kaptam, mely szerint 1998-99. évi nemzetközi menetrendi egyeztetõértekezleten megállapodtak, hogy a Krakowia nemzetközi vonat a Sátoraljaújhelyrõl induló belföldi gyorsvonat elõtt fog megérkezni Miskolcra. Így mindössze annyit kell várakozni, amennyi a két vonat egyesítésének az ideje. Amennyiben a nemzetközi vonat nagyobb késéssel érkezne, a társaság ígérete szerint a belföldi gyorsvonatot nem fogják várakoztatni, hanem tovább küldik.

Köszönöm megtisztelõ figyelmüket. (Taps az SZDSZ padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap