Gellért Kis Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

GELLÉRT KIS GÁBOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. A Szabad Demokraták Szövetségének nyilatkozattervezete megjárta az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottságot is. Ott a bizottságban többségi szavazattal tárgysorozatba vételre nem javasoltuk.

A szocialista frakció nevében szeretném elmondani azokat az okokat, amelyek miatt végül is így döntöttünk. Tudjuk valamennyien, hogy valóban a cigányságot sújtó diszkriminatív események történtek nemcsak az elmúlt néhány hónapban, hanem azt megelõzõen is. Tudjuk azt, hogy hivatalok - önkormányzati és kormányhivatalok -, rendõrségi nyomozati szervek olykor diszkriminatív módon járnak el. Ezeket az eseteket részint a nyilvánosság ismeri, részint valamennyi ügyben eljárás is indult, kivizsgálandó az eseteket. De azzal nem értünk egyet, hogy az Országgyûlés egy nyilatkozatban tudja le mindazokat az adósságokat, amelyeket a társadalomnak, a politika egészének szükséges. Ez a nyilatkozat nem tesz kevesebbet és nem tesz többet, minthogy az Országgyûlés felszólítja önmagát és a társadalmat, hogy tartsuk meg az alkotmányos elõírásokat. Ez kevés.

Tisztelt Képviselõtársaim! Valamennyien tudjuk, hogy a politikai cselekvést nem lehet deklarációkkal helyettesíteni. A magunk - értem ez alatt az egész parlamentet - rossz lelkiismeretét nem tudjuk, nem tudhatjuk megnyugtatni egyszeri nyilatkozatokkal. Ennél többre van szükség. Valóságos politikai cselekvésre van szükség, s ennek az elemeit pontosan ismerik önök itt és a nyilvánosság is, és nem hiszem és nem is javaslom a szocialista frakció nevében, hogy deklarációkba meneküljünk a valóságos cselekvés helyett.

Köszönöm szépen. (Szórványos taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap