Rusznák Miklós Tartalom Elõzõ Következõ

RUSZNÁK MIKLÓS (független): Köszönöm a szót, elnök úr. Nem szóltam volna, de Sátoraljaújhely a világ újságjainak a hasábjaira is rákerült, nevezetesen egy olasz hírügynökség adta az újságok hasábjain, hogy Sátoraljaújhelyen rasszista emberek élnek, és üldözik a cigányokat. Azt hiszem, hogy Sátoraljaújhely város és becsületes állampolgárai nevében itt és a világ újságjainak is nyilatkoznom kell, hogy Sátoraljaújhelyen becsületes állampolgárok élnek, és azt, ami ott történt, azt a kisebbségi önkormányzat kezdeményezte, nem pedig a város. Innentõl kezdve pedig a cigányság hátrányos helyzetének problémája lényegesen bonyolultabb kérdés, mint ahogyan azt az SZDSZ felveti.

Rendkívül sajnálatos, hogy a szabaddemokraták a cigányok gondjait csupán etnikai kisebbségi kérdésként fogják fel, ahelyett, hogy kormányzó pártként bármit tettek volna az elmúlt három és fél esztendõ alatt a cigány munkanélküliség kezelése.... (Közbeszólások jobbról: Így van. - Taps a jobb oldalon.), az embertelen életmód felszámolása, a körülményekre visszavezethetõ nagyfokú cigány bûnözés visszaszorítása érdekében. Egyetlen kormányhivatal sem vállalkozott a kérdés átfogó vizsgálatára, a valós helyzet feltérképezésére, hiszen valójában még a cigány lakosság számára nézve sem becsült, sem hiteles adat nincs megállapítva. Ez pedig egy esetleg felzárkóztató program alapját jelentheti. A reménytelen nyomorba születõ gyermekek felemelkedésének nincsenek járható útjai, így a szegénység, az iskolázatlanság újratermeli önmagát. Ezért álságos politikai manipuláció kisebbségi kérdést kreálni a cigány kérdésbõl.

A hamis emberi jogi hivatkozások lehetetlenné teszik a diagnózis megállapítását, a gyógyítást, a hatékony terápia kiválasztását. A rasszista gyanakvás az SZDSZ politikai céljainak megfelelõen alakítja a romákról alkotott képet, hogy elterelje a valós, évtizedek óta megoldatlan problémákról a figyelmet. Széchenyi azt mondta: elsõ a tett, második a szó, nem pedig a nyilatkozat.

Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap