Csizmár Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

CSIZMÁR GÁBOR (MSZP): Elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Országgyûlés! A vita e szakaszában érintett a költségvetési bizottságnak kilenc olyan módosító indítványa, amely egy egyszerû szócserének tûnik a törvény tervezetében, nevezetesen, hogy a törvényjavaslatban szereplõ "cél szerinti" szövegrészt "közhasznú tevékenységre" változtatja a 22., 34., 44., 81., 91., 102., 110., 139. és 141. pontokban. Azért soroltam fel, mert a késõbbi vitaszakaszokban ezt újra nem érinteném, csupán itt szeretném megemlíteni ezt a problémát.

A költségvetési bizottságnak ez a módosító indítványa azt eredményezné, hogy az eddigi cél szerinti és vállalkozási tevékenység megbontás helyett a közhasznú szervezeteknek külön kellene nyilvántartani a cél szerinti közhasznú, a cél szerinti nem közhasznú, valamint a vállalkozási tevékenységüket és az ehhez kapcsolódó gazdálkodási adatokat.

Arról nem beszélve, hogy ez a fogalomhasználat teljesen inkoherens a néhány héttel ezelõtt elfogadott adótörvény-módosításokkal, és nem koherens a polgári törvénykönyvvel sem, van ennek egy másik nagy veszélye, nevezetesen, hogy ez az egyszerû szócsere szervezetek tucatjait ma jogszerûen fennálló adókedvezménytõl fosztaná meg, de nemcsak tucatjait, hanem tízezreit.

Úgy gondolom, a költségvetési bizottságnak újra kellene gondolnia ezeknek a módosító indítványoknak a valóságos hatását a közhasznú szervezetekre, és az elõterjesztõnek is újra kellene gondolnia az álláspontját, mert sajnálatos módon valamennyi módosító indítvánnyal egyetértett a bizottsági viták során. Azt gondolom, sem a költségvetési bizottság, sem az elõterjesztõ nincs tisztában azzal, hogy ez a szócsere milyen következményekkel jár a közhasznú szervezetek körében.

Tisztelettel azt kérem mindkét féltõl, hogy értékelje újra az álláspontját. A következõ napokban természetesen lesz módja arra, hogy egy rövid hatáselemzést végezzen, és akkor talán belátja, hogy a mostani érvelésemben jogosan hívtam fel a figyelmet arra, hogy itt milyen veszélynek nézünk elébe.

Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap