Molnár Péter Tartalom Elõzõ Következõ

MOLNÁR PÉTER (SZDSZ): Köszönöm. Tisztelt Országgyûlés! A tartós adományozáson túl még egy másik kapcsolódó javaslat mellett szeretnék röviden érvelni, amely javaslat, hasonlóan ahhoz, most más formában kerül majd az Országgyûlés és a bizottságok elé. Ugyanis itt is arról van szó, hogy valamilyen módon a javaslat, a rendelkezés hatálybalépése is problémákat vetett fel.

A javaslat, amit szóba szeretnék hozni, arra irányul, hogy a közhasznúsági jelentéseket a tárgyévet követõ adott idõpontig, május hó 31-ig be kelljen nyújtani az Igazságügyi Minisztérium szervezeti egységeként mûködõ, most létrejövõ cégnyilvántartási és céginformációs szolgálathoz (Sic!). Pontosan azt célozná ez a javaslat, hogy a közhasznúsági jelentések nyilvánossága erõsödjön, ugyanis az éves közhasznúsági jelentésekben válna elsõsorban átláthatóbbá a közhasznú szervezetek tevékenysége és gazdálkodása, ezáltal a számukra elsõsorban adókedvezmények, de részben közvetlen támogatás útján juttatott közpénzek felhasználása. A törvény jelenlegi szövege viszont ezekhez a közhasznúsági jelentésekhez a hozzáférést elsõsorban csak úgy biztosítja, hogy a közhasznú szervezetnél tekintheti meg bárki ezeket a jelentéseket.

Ennek az elõrevetíthetõ helyzetnek a megváltoztatását javasolom akkor, amikor a közhasznúsági jelentések hozzáférhetõségét kívánnám azáltal erõsíteni, hogy a céginformációs szolgálathoz kötelezõen beküldött közhasznúsági jelentéseket bárki megtekinthetné. Tehát lenne egy olyan közhitelû nyilvántartás, ahol ezekhez a jelentésekhez akárki hozzáférhetne, akár egy érdeklõdõ polgár, akár egy érdeklõdõ adományozó, aki támogatni akar valamilyen bizalmára érdemes közhasznú szervezetet, akár pedig egy olyan tényfeltáró újságíró, aki, mondjuk, egy szervezet tevékenységérõl és gazdálkodásáról akar tudósítani.

A probléma ezzel a javaslattal az volt, hogy mivel a céginformációs szolgálat most jön létre, ezért az Igazságügyi Minisztériummal folytatott tárgyalásokon fölmerült az, hogy egy most létrejövõ szolgálatra ne terheljünk ilyen feladatot. Viszont - és itt az Igazságügyi Minisztérium képviselõjének is mondanám a késõi óra ellenére - a módosító indítványban azt javasolnánk, hogy a törvénynek ez a rendelkezése csak '99. január 1-jével lépjen életbe, tehát az újonnan létrejövõ cégnyilvántartási és céginformációs szolgálatnak lenne ideje arra, hogy a maga mûködését megfelelõen megkezdje. Az Országgyûlésnek, illetve a kormánynak pedig lenne módja arra, hogy 1998-ban a '99-es költségvetésben a kellõ forrásokat biztosítsa ahhoz, hogy a céginformációs szolgálat a közhasznúsági jelentések nyilvántartását is biztosítani tudja, és ezáltal a jelentésekhez való hozzáférhetõséget erõsíteni tudjuk.

Ezt szeretném tehát még az Országgyûlés és az Igazságügyi Minisztérium, illetve a kormány figyelmébe ajánlani, hogy ezzel a javaslattal a mondott célt el lehetne érni anélkül, hogy problémát okoznánk egy újonnan létrehozott intézmény mûködésében.

Köszönöm szépen. (Taps az SZDSZ soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap