Molnár Péter Tartalom Elõzõ Következõ

DR. MOLNÁR PÉTER (SZDSZ): Tisztelt Országgyûlés! Reményem szerint utoljára kérem a további napirendi pontokra várakozók türelmét, ugyanis csak az önkormányzati választásokkal kapcsolatos észrevételekre szeretnék röviden válaszolni. Azt hiszem, egyértelmûen indokolható az, hogy a közhasznú szervezetek ne csak országgyûlési, hanem önkormányzati választáson se állíthassanak jelöltet. Az indoka ennek egészen egyszerûen az, hogy a közhasznú szervezetek - elsõsorban az adókedvezmények révén - olyan közpénzeket használnak a mûködésükhöz, amiket nem arra a célra kapnak, hogy valamilyen politikai célt próbáljanak elérni; márpedig az önkormányzati választások politikai célok jegyében is zajlanak.

Másrészrõl pedig, azt hiszem, nem lehet azt mondani, hogy mondjuk egy jelölt megválasztása az Országgyûlésbe, országgyûlési képviselõjelölt állítása súlyosabb politikai kérdés lenne, mint egy vidéki nagyváros, egy kisebb vidéki város vagy akár egy nagyobb budapesti kerület polgármesterének vagy befolyásos önkormányzati képviselõinek a megválasztása.

Az is súlyos politikai kérdés - és azt hiszem, a kisebb települések esetében talán eloszlathatja az aggodalmakat az -, hogy a javaslat természetesen nem zárná ki azt, hogy közhasznú szervezetek jelölteket támogassanak, tehát hogy jelezze, mondjuk, a városszépítõ egyesület, hogy melyik jelöltet tartja olyannak, aki a legjobban szolgálná a város szépülését. Csak azt zárná ki a javaslat, hogy a városszépítõ egyesület maga állítson jelöltet, egyszerûen azért, hogy a város szépítésére kapott közpénzeket ne politikai jellegû kampányra használja fel; úgyhogy ezért tartom megalapozottnak a javaslatot.

Köszönöm szépen. (Bauer Tamás tapsol.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap