Kónya Imre Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÓNYA IMRE (MDNP): Köszönöm a szót, elnök úr. Kedves Képviselõtársaim! Mint ismeretes, november 3-ára Budapestre rendezvényeket, utcai demonstrációkat jelentettek be, amely bejelentés kapcsán a rendezvény megtiltását a rendõrség betiltotta. (Közbeszólás: Megtartását.) A rendezvény megtartását - elnézést kérek, negyed tizenkettõ van, ezt csak a jegyzõkönyv kedvéért mondom - a rendõrség megtiltotta. A bejelentõk az államigazgatási határozattal szemben a bírósághoz fordultak, a felülvizsgálati kérelmet a bíróság elutasította. Ezt követõen november 3-án Budapesten olyan rendezvényekre került sor, amelyek összefüggésbe hozhatók a bejelentéssel.

A rendezvényeken a rendõrség fellépett a demonstrálók ellen, feloszlatta a rendezvényt. Az esemény a közvéleményben élénk reakciót keltett, amin nem is lehet csodálkozni, hiszen Magyarországon 1988. november 15-én került sor utoljára rendõrségi fellépésre politikai demonstrációval szemben, és nem politikai rendezvény esetén is rendõri erõszak alkalmazása meglehetõsen ritka volt. Ugyanakkor az is igaz, hogy 1988. november 15-ét megelõzõen viszont számos alkalommal a politikai tüntetés résztvevõi összeütközésbe kerültek a rendõrséggel. Ugyanakkor a tényekre vonatkozóan is eltérõ elõadások hangzottak el, jelentek meg a sajtóban, és természetesen eltérõ értékelések is láttak napvilágot. Az érdekeltek, illetve érintettek részérõl homlokegyenest ellenkezõ interpretációk jelentek meg nem lényegtelen részleteket illetõen.

Mindezek indokolttá teszik, hogy a parlament foglalkozzék ezzel az üggyel és részletesen kivizsgálja, hogy mi is történt valójában. Nevezetesen kivizsgálja azt, hogy a rendezvény meghirdetésével összefüggésben Budapesten ténylegesen milyen rendezvényekre és ott milyen történésekre került sor, és melyek voltak konkrétan azok az események, amelyek a rendõri fellépéshez vezettek.

Indokolt, hogy kivizsgáljuk, hogy vajon a rendõrség fellépése indokolt volt-e, és mindenben a jogszabályoknak megfelelõ-e; ezeken a rendezvényeken a rendõri eljárás megfelelt-e mindenben a jogszabályoknak, és indokolt volt-e; illetõleg megfelelt-e mindenben a jogszabályoknak, illetõleg indokolt volt-e a rendezvény után a résztvevõkkel szembeni rendõri fellépés. A hangsúly azon van, hogy a bejelentéstõl kezdve az utolsó történésig minden releváns részletet kivizsgáljon a bizottság és politikai indulatoktól függetlenül egy hatpárti vizsgálóbizottság korrekt vizsgálata tegyen pontot az események végére, nem lemondva arról sem, hogy esetleg olyan következtetésekre jussunk, amelyek a jövõben elkerülhetõvé teszik a hasonló események létrejöttét.

Ugyanis azt gondolom, hogy nem kívánatos - és ebben mindenki egyetérthet -, ha a rendõrség, amely a közbiztonság terén ráháruló és egyre nehezebben megoldható feladatokat amúgy is egyre nehezülõ körülmények között látja el, a polgárokkal vagy a polgárok egy csoportjával kerüljön szembe látványosan, ugyanis a rendõrségnek a közbiztonság érdekében kifejtett tevékenységéhez feltétlenül szükség van a polgárok segítségére. Minden olyan eset, amikor a rendõrség és a polgárság összeütközésbe kerül, nem használ a polgárbarát rendõrségrõl kialakult és az utóbbi években reményteljesen elõrehaladó képnek. Ugyanakkor nemcsak polgárbarát rendõrségre, hanem rendõrbarát polgárságra is szükség van ahhoz, hogy a rendõrség a feladatait jól el tudja végezni.

Különösen nem kívánatos, hogy politikai rendezvénnyel kapcsolatban történjék meg ez az összeütközés. Úgyhogy úgy gondolom, hogy indokolt egy vizsgálóbizottságnak a létrehozása, és nagyon indokolt, hogy esetleg e vizsgálóbizottság tevékenysége kapcsán a törvényi környezet is górcsõ alá kerüljön. Nem lehetetlen, hogy egy ilyen vizsgálóbizottság mûködése következtében esetleg mindannyiunk számára világossá válik, hogy hol vannak azok a pontok, amelyek esetleg törvénymódosítás keretében megváltoztathatók és lehetõvé teszik, hogy az ilyen esetek a jövõben elkerülhetõk lesznek.

Minderre tekintettel további három képviselõtársammal együtt, a Magyar Demokrata Néppárt képviselõcsoportjának egyetértésével, határozati javaslatot terjesztek elõ az 1997. november 3-ára Budapestre bejelentett és a gyülekezési jogról szóló 1989. évi III. törvény 8. §-ának (1) bekezdése és 9. §-ának (2) bekezdésében foglaltak szerint betiltott rendezvénnyel kapcsolatos kérdéseket vizsgáló bizottság felállítására.

Köszönöm szépen, hogy meghallgattak.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap