Avarkeszi Dezsõ Tartalom Elõzõ Következõ

DR. AVARKESZI DEZSÕ igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Képviselõ Úr! Képviselõ úr valóban nem elõször foglalkozik már azzal a kérdéssel, hogy a Magyar Országgyûlésben hátrányban vannak-e a független képviselõk a frakciókhoz tartozó, képviselõcsoportokhoz tartozó képviselõkhöz képest. Én úgy gondolom, hogy a Magyar Országgyûlésben a képviselõk jogai és kötelezettségei azonosak, ezeket jogszabály biztosítja. Példaként említhetném, hogy a mentelmi jog ugyanúgy illeti meg a független képviselõket, mint a frakciókhoz tartozó képviselõket, ugyanazok az összeférhetetlenségi szabályok vonatkoznak rájuk, ugyanúgy részesülnek tiszteletdíjban, költségtérítésben, kedvezményekben, mint a frakciókhoz tartozó képviselõk. Jogosultak ugyanazokra, ugyanolyan módon részt venni az Országgyûlés munkájában, mint a frakciókhoz tartozó képviselõk, hiszen például önálló képviselõi indítványt nyújthatnak be, interpellációt, kérdést tehetnek föl, a szavazatuk teljesen természetesen egyenrangú a frakciókhoz tartozó képviselõk által leadott szavazatokkal.

A fentiek mellett is azonban tudomásul kell venni, hogy a jelenlegi parlamenti rendszer a többpárti demokrácián alapul, és éppen ezért a Házszabály rendelkezései is a parlamenti frakciók létére épülnek. A parlamenti frakcióhoz tartozó képviselõkhöz képest a független képviselõi státus még akkor is kivételnek tekinthetõ, ha különbözõ frakciószakadásokkal, illetve kilépésekkel, kizárásokkal valamelyest valóban megnõtt a független képviselõk száma.

(23.40)

Mindemellett a Házszabály természetesen az úgynevezett csoportos jogokat csak a frakciók számára biztosíthatja. Ilyen csoportos jog a magyar parlamentben a napirend elõtti hozzászólás, ahol nem az egyes frakciókhoz tartozó képviselõk szólhatnak hozzá, hanem a frakciók nevében a frakciók vezetõi vagy helyettesei. Ezeket a jogokat valóban nem biztosítja a Házszabály a független képviselõk számára.

Köszönöm szépen megtisztelõ figyelmüket. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap