Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselõtársaim! A hétvégi újságokban már hírt adtak a médiák arról, hogy az országgyûlési képviselõ-választásokat május 3-ára vagy május 10. napjára tûzzék-e ki. De most, amikor a képviselõ-választások idõpontja szóba került, úgy gondolom, nem hagyható figyelmen kívül az a tény sem, hogy a demokrácia, a többpárti parlamenti demokrácia nem azon áll vagy bukik, hogy négyévenként kitûzik-e az országgyûlési képviselõ-választásokat, hanem mindenekelõtt a négy év tartalmán mérhetõ le, hogy mennyire volt demokratikus egy ciklus és mennyire nem az.

(15.10)

Márpedig a Független Kisgazdapárt megítélése szerint ma a demokráciát, az alapvetõ emberi jogokat és szabadságokat sárba tiporják, és Magyarországon csak látszat többpárti parlamenti demokrácia van, de a tények a demokráciával ellentétesek, tehát az állampárti sztereotípiák létét és azok felújulását támasztják alá. (Felzúdulás és közbeszólások a kormánypárti padsorokból.)

Legyen szabad itt mindenekelõtt arra hivatkoznom - mélyen tisztelt ordibáló SZDSZ-es honatyák, önökrõl is szót fogok majd ejteni -, hogy én úgy ítélem meg a demokrácia alapvetõ veszélyeztetését, hogy nemcsak akkor nem lehet demokráciáról beszélni, ha a közbiztonság alapfeltételei hiányoznak, de mindenekelõtt úgy gondolom, hogy ha a demokrácia gyakorlásának anyagi feltételei hiányoznak, akkor a demokrácia már csak korlátozott mértékben kerülhet szóba. Ma pedig hiányoznak a lakások, nincsenek munkahelyek, nincs közbiztonság sem.

A rendõrség helyzete pedig a Független Kisgazdapárt megítélése szerint egyenesen tragikusnak minõsíthetõ, hiszen amellett, hogy az egyik oldalon az áldozatkész munkát végzõ közrendõrök egy rendõrségi Bokros-csomag miatt nem láthatják el a feladatukat úgy, ahogy azt szeretnék ellátni, a másik oldalról a rendõrvezetõk és politikai felügyelõik, igen tisztelt szabaddemokraták, a rendõrségen belüli pártkommandók felállításával kívánják egymást sakkban tartani. Hiszen a közelmúltban felállításra került Központi Bûnüldözési Igazgatóság, rendkívül bõséges külön költségvetéssel, állam az államban, feladata lényegében az MSZP-s oldal védelme az SZDSZ-es rendõri erõkkel és anyagi bázisukkal szemben (Derültség a kormánypárti padsorokból.), míg ennek viszonzásaként most a Szabad Demokraták Szövetsége is lépett, és ma jelentették be a médián keresztül, hogy a Budapesti Rendõr- fõkapitányság is felállít egy titkos eszközök bevetésére és használatára is feljogosított külön rendõri egységet, egy újabb olyan külön rendõri erõt, amely lehet, hogy valamikor Napóleon és Fouché idejében elfogadott lehetett, de úgy gondolom, a harmadik évezred küszöbén már nem lehetnek demokratikus eszközök közé sorolandók, különösen akkor, amikor ma már van borkommandó, van szeszkommandó (Mészáros Béla: Szeszkazán kommandó!), cukorkommandó, kamionkommandó, kínairuha-kommandó és mindenféle egyéb kommandó; ugyanakkor azonban megmaradt az olajgate-ügy, a kormány a mai napig nem hajlandó a Budapest Bank ügyében megtenni azt a büntetõfeljelentést, amelyet számos alkalommal követeltünk e Ház keretein belül is - úgy gondolom tehát, hogy ugyanakkor, amikor a zsaruháború dúl a két kormánypárt rendõrei között, a közbiztonság pedig a padlóra került. Ezt szeretné (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.) a Kisgazdapárt kifogásolni és megváltoztatni.

Köszönöm a türelmüket. (Taps a Független Kisgazdapárt padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap