Szent-Iványi István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN (SZDSZ): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Ellenzéki politikusok újból és újból azzal az állítással állnak elõ - legutóbb a múlt héten is az egyik vezetõ ellenzéki politikus -, hogy a magyar gazdaság állapota ma rosszabb, mint '93-94-ben volt, vagy aki engedékenyebben fogalmaz, az azt mondja, hogy ugyanolyan, mint akkor volt. Ezek az állítások egészen egyszerûen alaptalanok, nélkülözik a valóságelemeket, ezért szükségesnek látjuk, hogy ezekkel a tényeket szegezzük szembe.

Tisztelt Képviselõtársaim! Akár vállalva azt a vádat is, amit gyakran megkapunk, amikor a magyar gazdaság eredményeirõl beszélünk, hogy sikerpropagandát folytatunk, kénytelenek vagyunk néhány fontos összefüggésre rámutatni, amely világossá teszi azt, hogy ezek az állítások nem felelnek meg a valóságnak, hogy ma Magyarország gazdasági állapota jobb, mint '93-94-ben volt, s jobb, mint bármikor volt 1990 óta. Ez a magyar állampolgárok számára mindenképpen egy jó hír, és nagyon sajnálatos, hogy ellenzéki politikusok egy része e jó hírbõl rosszat akar fabrikálni.

Engedjék meg, hogy csak néhány összefüggésre rámutassak.

Gyakran szokták szembeállítani a kormány egyensúlyi törekvéseit az egészséges növekedés megteremtésének feltételeivel. Azt mondják, hogy ez a kormány - alapvetõen az egyensúly érdekében - feláldozta a növekedést. Mi az igazság ebben a kérdésben? 1993-ban a növekedés gyakorlatilag csökkenés volt: a magyar gazdaság 0,6 százalékos csökkenést szenvedett el, tehát a választások elõtti évben. Ebben az évben a növekedés nagy valószínûséggel el fogja érni a 4 százalékot, és a jövõ évben valószínûleg ennél kedvezõbb eredményeket fog felmutatni, tehát egyértelmûen megállapítható, hogy az a gazdaságpolitika, amelyet az elmúlt években folytatott ez a kormány, a növekedésserkentést ösztönzõ gazdaságpolitika volt. De a részletadatok is ugyanerre utalnak: míg az ipari termelés 1993-ban mintegy 3,9 százalékkal növekedett, nem egész 4 százalékkal, tisztelt képviselõtársaim, ebben az évben 9,7 százalékos növekedést mutat, majdnem 10 százalékos növekedést; tehát jó néhány távol-keleti országra jellemzõ dinamikus növekedés észlelhetõ.

A mezõgazdaság problémáiról Kis Zoltán nagyon ékesszólóan szólt az imént, annak az idõszaknak a problémáiról. Ezt az az adat is meg fogja világítani, amit most mondok: 1993-ban a mezõgazdasági növekedés mínusz 10 százalékos volt, tehát nagyon jelentõs mértékû csökkenés zajlott le a mezõgazdasági termelésben, míg az elmúlt év ismert adatai 6,4 százalékos növekedést mutatnak, és az idei év valószínûleg ezt is meg fogja haladni. Tehát a mezõgazdaságban is növekedést érzékelünk.

A beruházások területén ugyancsak azt mondhatjuk el, hogy '93-ban csupán 2 százalékkal növekedtek a beruházások, míg 1997-ben 10 százalékkal növekedtek a beruházások.

De más adatokat is idézhetnénk: Magyarország folyó fizetési mérlegének hiánya '93-ban 2,5 milliárd amerikai dollár volt, míg az idei év elsõ háromnegyed évében 0,7 milliárd dollárnyi hiánnyal kell számolnunk - azt hiszem, itt is igen jelentõs a különbség. Az adósság nettó értéke '94-ben, amikor ez a kormány átvette a felelõsséget, 18 milliárd dollárt tett ki, az idei évben ez már csak 10 milliárd dollár, és a következõ évben ennél is kevesebb lesz.

Mindezzel, tisztelt képviselõtársaim, nem akarom azt állítani, hogy itt van a Kánaán, a földi paradicsom; nagyon messze vagyunk tõle - de lényegesen közelebb, mint '93-ban vagy '94-ben voltunk. A szabaddemokraták és a Magyar Köztársaság kormánya tisztában vannak azzal, hogy a magyar társadalomban súlyos szociális problémák vannak; tisztában van azzal, hogy nehéz helyzetben vannak a nyugdíjasok, a sokgyermekesek, hogy a területi egyenlõtlenségekben komoly gondok húzódnak meg. Mindezeket jól tudjuk, de azt is látjuk, hogy a gazdaságban felhalmozott eredmények megteremtik a bizakodó jövõ alapjait, hogy hozzáláthatunk ezen problémák orvoslásához.

Nagyon fontosnak tartjuk azt, hogy az esélyegyenlõségeket javítani lehessen; elsõsorban gondolok itt a sokgyermekesek, az alacsony jövedelmû sokgyermekesek családi támogatásának növelésére, Béki Gabriella családipótlék-növelésre vonatkozó és a kormánytöbbség által támogatott javaslata ezt célozta és ebben ért el eredményt; a jövõ évben az oktatási támogatások növekedni fognak, kedvezményes tandíj- hitelkonstrukció indul meg. Mindez azt a célt szolgálja, hogy valóban egy kicsivel, de élhetõbb, jobb legyen ez az ország, és minden évben egy kicsit jobb legyen.

Tisztelt Képviselõtársaim! A vádaskodások, a megalapozatlan állítások biztos, hogy nem fognak segíteni ennek az országnak; nem lenne jó, hogyha a viták errõl a kérdésrõl folynának. Jó lenne, ha ezzel (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõkeret lejártát.) lezárulnának azok a vádaskodások, amelyek a '93-as és a '97- es évet kapcsolják össze.

Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap