Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Köszönöm szépen. Tisztelt Országgyûlés! Megkérem képviselõtársaimat, foglalják el helyüket!

Soron következik ma kezdõdõ ülésünk napirendjének megállapítása. A házbizottság az Országgyûlés ülésének napirendjére, a tanácskozás idõtartamára, a felszólalási idõkeretekre és az elõterjesztések tárgyalására vonatkozó ajánlását kézhez kapták képviselõtársaim.

A mai ülés elõtt soron kívüli házbizottsági ülést tartottunk, ahol több, a napirendet érintõ megállapodás, illetõleg bejelentés következett be, illetõleg hangzott el. Ezekrõl szeretném tájékoztatni a tisztelt Országgyûlést, s elõre jelezni, hogy a napirend végleges megállapítása elõtt két kérdésben szavazásra kerül sor.

Tisztelt Országgyûlés! Az említett soron kívüli házbizottsági ülésen megállapodás született abban a kérdésben, hogy a H/5180. számú, Pusztai Erzsébet és képviselõtársai által elõterjesztett önálló indítvány, illetõleg a T/5236. számú, Gaál Gyula és Soós Gyõzõ által elõterjesztett önálló indítvány tárgyalása során a házbizottság javasolja az Országgyûlésnek a Házszabálytól való eltérést. Az országos népszavazás kezdeményezésének elutasításáról szóló H/5267. számú indítvány Házszabálytól eltérõen történõ tárgyalására pedig elnöki jogkörömben én teszek javaslatot. Ha az utóbbit az Országgyûlés elfogadja, a napirendi ajánlásnak megfelelõen tárgyalására szerdán kerül sor. A Házszabálytól való eltérésekrõl holnap délután határoz az Országgyûlés.

Tisztelt Országgyûlés! Ma délután ülésezik az Állami Számvevõszék elnökét jelölõ bizottság. Ha sikerül javaslatot elõterjeszteniük, sor kerülhet a holnapi napon a titkos szavazásra. Ennek feltételével indítványozom, hogy a napirendi ajánlás egészüljön ki ezzel a személyi javaslattal.

Kérem, hogy az indítványról az Országgyûlés kézfelemeléssel szavazzon! Aki tehát egyetért, hogy ezzel kiegészüljön a napirendi ajánlás, kézfelemeléssel fejezze ki. (Szavazás.) Köszönöm szépen.

Megállapítom, hogy az Országgyûlés látható többsége az indítványt elfogadta.

Felhívom azonban a tisztelt Országgyûlés, képviselõtársaim figyelmét, hogy az Állami Számvevõszék elnökének megválasztása titkos szavazással történik, és az eredményhez a megválasztott országgyûlési képviselõk kétharmadának, azaz 254 képviselõnek az igen szavazata szükséges. Kérem a frakcióvezetõket, hogy az interpellációk utáni szünetben a titkos szavazáshoz biztosítsák a szükséges létszámot!

Tisztelt Országgyûlés! Több mint 15 képviselõtársunk aláírásával kezdeményezte, hogy az országgyûlési képviselõk választásáról szóló törvény és a választási eljárásról szóló törvény módosítását indítványozó T/5233. és a T/5234. számú törvényjavaslatokkal egészüljön ki a ma kezdõdõ ülésünk napirendje.

Az indítványról kézfelemeléssel határozunk. Aki tehát ezzel egyetért, kérem, kézfelemeléssel szavazzon! (Szavazás.)

Megállapítom, hogy az Országgyûlés látható többsége az indítványt elfogadta.

Tisztelt Országgyûlés! Az elõterjesztések tárgyalására szerdán, utolsó elõtti napirendként kerül sor, és egyben felhívom az alkotmányügyi bizottságot, hogy a javaslatokat a holnapi nap folyamán tárgyalja meg.

Tisztelt Országgyûlés! Bejelentem, hogy az Országgyûlés mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottsága a holnapi napon ismételten megtárgyalja Morvai Ferenc képviselõtársunk összeférhetetlenségi ügyét és ezzel kapcsolatosan a bizottság elnöke által beterjesztett országgyûlési határozati javaslatot. Így a bizottság, illetõleg elnökének döntésétõl függõen csak feltételesen teszek e napirendi pontra javaslatot.

Tisztelt Országgyûlés! Képviselõi kezdeményezésbõl következõen a holnapi napon az 1998. évi költségvetési törvényjavaslat záróvitáját és zárószavazását megelõzi a közhasznú szervezetekrõl szóló törvényjavaslat módosító javaslatairól történõ határozathozatal.

Tisztelt Országgyûlés! Ezek elõrebocsátása után és a már meghozott döntéseinket figyelembe véve kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy egyetért-e a házbizottság napirendi ajánlásával. Kérem, kézfelemeléssel szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm szépen.

Megállapítom, hogy az Országgyûlés látható többsége a házbizottság napirendi javaslatát elfogadta, amelynek megfelelõen soron következik az állatok védelmérõl és kíméletérõl szóló törvényjavaslat általános vitájának folytatása. De elõtte kettõ perc szünetet rendelek el. (Rövid szünet. - Számos képviselõ elhagyja az üléstermet.)

Tisztelt Országgyûlés! Megkérem képviselõtársaimat, foglalják el helyüket. Folytatjuk a munkát. Amint már említettem, soron következik az állatok védelmérõl és kíméletérõl szóló törvényjavaslat általános vitájának folytatása. Megkérem képviselõtársaimat, akik még nem tudták eldönteni, hogy maradnak, vagy távoznak a terembõl, hozzák meg döntésüket!

Tisztelt Országgyûlés! Az elõterjesztést T/4254. számon, a bizottságok ajánlásait pedig T/4254/1. és 2. számokon kapták kézhez képviselõtársaim. Emlékeztetem a tisztelt Országgyûlést, hogy múlt heti ülésünkön csak a miniszteri expozéra és a bizottsági elõadók felszólalására került sor.

Tisztelt Országgyûlés! Most tehát az egyes képviselõi felszólalások következnek. A házbizottság ajánlása szerint az elsõ körben a frakciók nevében elõször felszólalók részére tíz perc, a második kormánypárti felszólaló részére öt perc áll rendelkezésre, továbbá az elsõ körben kétperces felszólalásra nem kerül sor.

Tisztelt Országgyûlés! Megadom a szót Hankó Faragó Miklós képviselõ úrnak, SZDSZ, akit Balsay István képviselõ úr követ a Fideszbõl.

(16.10)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap