Balsay István Tartalom Elõzõ Következõ

BALSAY ISTVÁN (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Parlament! Tisztelt Miniszter Úr! A Fidesz-Magyar Polgári Párt az állatok védelmérõl és kíméletérõl szóló törvényjavaslat indoklásánál rendkívül fontosnak tartja, hogy az állampolgárok érdekei minden határon túl érvényesüljenek e törvénytervezet kapcsán is. Itt tehát nemcsak az állatok védelmérõl és kíméletérõl van szó, hanem meghatározó mértékben az állatot tartó, az állattartókkal találkozó állampolgárok érdekeit szeretnénk hangsúlyozni.

Azok közé tartozunk, akik ezt a törvényt a parlament határozatának megfelelõen már másfél éve várjuk, nem beszélve arról, hogy mintegy kilencéves elõkészület elõzte meg e törvény benyújtását. Sajnálatosnak és jellemzõnek tartjuk azt, hogy a mai magyar parlament elõbb a vadgazdálkodással, a vadászkamarával kapcsolatos és a saját érdekeinek és lobbyérdekeknek megfelelõ törvényeket hozta meg, majd jó több éves késéssel nyújtotta be az állatok védelmérõl és kíméletérõl szóló törvényjavaslatot. Ez nyilvánvalóan így mûködik, ha a parlamentben közel kétszáz vadászszenvedéllyel bíró képviselõtársunk van, a horgászok száma meghaladja a százat, és az állatok védelmérõl és kíméletérõl szóló törvényben érdekelt képviselõk száma, ahogy ezt összegyûjtöttük és a fórumokon találkoztunk egymással, húsz-egynéhány körülire tehetõ.

Mit várunk e törvénytõl? Várjuk, hogy a Magyar Köztársaságnak és polgárainak, vállalkozóinak érdekei az európai intézményekhez való kapcsolódásban érvényesüljenek. Várjuk e törvénytõl, hogy megszûnjön az a mintegy 4-500 millió forintos évi kár, amely kizárólag az állatok kíméletlen szállításából, tárolásából és a levágásuk elõtti helytelen technológiából és kíméletlen bánásmódból ered. Várjuk, hogy a polgárok érdekei érvényesüljenek, és kevesebb olyan önkormányzati rendelet szülessen, amely törvényi szabályozás híján szélsõséges megoldásokra ad lehetõséget.

Várjuk azt is természetesen, hogy kevesebb elhagyott állat legyen, és minél kevésbé legyen szükség állatmenhelyek kialakítására, de nyilván egy törvénytõl csak egy jogkövetõ magatartás esetében várhatunk a magyar társadalomtól újabb áldozatokat, és várhatjuk azt, hogy tisztábbak legyenek az utak, a járdák, a gyermekjátszóterek, de várjuk e törvénytõl is, és nyilván a végrehajtási utasításoktól.

Várjuk, hogy kevesebb összeütközés legyen az állatot - többek között úgynevezett haszonállatot, illetve más állatokat - városi vagy falusi környezetben tartó emberek és állatot nem tartó ember között. Természetesen azt is várjuk, hogy e törvény is felhívja a figyelmet a polgárok számára az állatok kíméletére.

Összefoglalóan tehát azt várjuk, hogy e törvény elindítson egy védekezõ és egy kíméletre vonatkozó magatartásra nevelést, és a sajtó, a televízió, az oktatás, a nevelés szempontjait is megfelelõen rendezze. Várjuk e törvénytõl azt is, hogy az önkormányzatok feladatai között - sajnos költségvetési támogatás nélkül - az újabb feladatok megjelenése mellett az önkormányzatoknak legyen sikerélménye az állatok védelmében és kíméletében.

E törvény is felhívja a figyelmet az állattartás helyes - országos építési szabályzatban és más törvényekben is megjelenõ -

szabályozottságára. E törvény helyes irányba tesz kezdeti lépést, amely az állatok menhelyen, kímélettel történõ tartását és védelmét, óvását is elõirányozza.

Szeretnénk e törvénytõl remélni, hogy az európai integrációs szabályozás keretei között a jogharmonizáció során megvédi a magyar gazdaság érdekeit, és a különbözõ ágazati és alágazati érdekek között harmonikus egyensúlyt fog biztosítani.

Nagyon fontosnak tartjuk az állatok védelmének általános szabályai között az állatok kíméletét és az állatkínzás megszüntetését, mérséklését kívánó szakaszokat. Rendkívül fontos, hogy a vágóállat tartása és kímélete a valós magyar gyakorlattól eltérõen figyelembe vegye azokat a tapasztalatokat, amelyek más, a kisebbségekkel, az állatokkal ma már gyengédebben, kíméletesebben bánó országok jogi szabályozásában megjelentek.

Sajnos úgy gondoljuk, hogy az állatkísérletek, azok alapvetõ feltételei és az állatkísérletek végzésének szabályozása csak egy fokozatos és a létrehozandó bizottsággal sorban együttmûködõ, minden tételben aprólékosan elemzéseket és visszacsatolásokat végzõ társadalmi szervezetek és környezetvédõ szervezetek között egy megnyugvás, egy folyamatos tárgyalás és egyeztetés alapján nemcsak a gazdasági érdekeket szolgálja - azt is -, hanem az állatok kíméletét is.

Ma Magyarországon az állatkertekben tartott állatok sorsa nem megnyugtató. Ezért várjuk e törvénytõl, hogy rendezi mind az önkormányzati, mind az állami beavatkozások, költségvetések kialakítását, és bízunk abban, hogy az állatkertben tartott állatok tartása kulturáltabban fog megvalósulni, mint napjainkban.

Úgy véljük, hogy az állam e törvényben ismételten nagyon keveset vállal magára. Hiányoljuk:

A Fidesz-Magyar Polgári Párt egynéhány területen hiányolja az állami garanciák megjelenését. Mi is hiányoljuk a szankciók már most érezhetõ és kormányrendeletben megfogalmazható rendszerét.

Nagymértékben hiányoljuk a különbözõ állatbetegségek elleni védekezést az egész ország területére kiterjedõen - nemcsak a Dunántúlon -, mint például a veszettség elleni védekezés állami kötelezettségének az elõírását e törvényben vagy más törvényben.

Nagymértékben farizeus magatartásnak tartjuk azt, hogy az állati egyedek védelménél nem beszélünk arról, hogy a különbözõ autópályákon és utakon évente több százezer állat pusztul el, és nem teszünk kellõ és hatékony intézkedést, és ezeket csak az autó vagy benne ülõ ember oldaláról figyeljük. Nyilván ez elsõdleges. Ott azonban, ahol több százezer állat pusztul el, megfelelõ és hatékony intézkedést kell hozni az állat és az autó, az állat és az ember ütközése során keletkezõ károk ellen; legyen az nemcsak a vad, nemcsak a kutya és a macska, hanem más állatok közlekedési körülmények között való elpusztulására utalok.

Szeretném hangsúlyozni, hogy e törvénynél nagyon fontos, hogy az egyes ágazatok, az egyes minisztériumok által meghozandó szabályozásnál egy kiegyensúlyozott és harmonikus szabályozásra kerüljön sor, ne juthassanak az önkormányzatok hátrányos helyzetbe, és ne juthassanak gazdasági érdekek túlzó súlyba. (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi, hogy letelt az idõkeret.)

A Fidesz-Magyar Polgári Párt üdvözli e törvény benyújtását, és módosító indítványokkal kívánja javítani, hogy minél hatékonyabban szolgálja az állatok védelmét és kíméletét.

Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

(16.30)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap