Hatvani Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. HATVANI ZOLTÁN (SZDSZ): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyûlés! A területfejlesztés - mint egyik képviselõtársam is megemlítette - nem válságtérségek, nem csupán elmaradott térségek kezelése, hanem az egész ország, az egész nemzetgazdaság ügye. Mielõtt a területfejlesztés szabaddemokrata minõsítésének egyfajta megfogalmazására térnék, egy nagyon rövid visszatekintést éppen ezért szeretnék adni, mielõtt a területfejlesztés intézményrendszerének fejlesztésérõl szólnék.

A területfejlesztés a szakembereket nem a rendszerváltás óta, hanem már sokkal korábban is foglalkoztatta, hisz a megfelelõ mûhelyekben készültek koncepciók, készültek területfejlesztési programok. Jól tudjuk, a politikusok '90 elõtt nem nagyon merték felvállalni, pontosan 1985-ben azonban már született országgyûlési határozat is hosszú távú fejlesztésrõl, de abban az idõben még nem nagyon lehetett nyilvánosan hangoztatni - az Országgyûlés elõtt különösen nem - az elmaradott térségek, a válságtérségek ügyét.

1990 után felerõsödtek azok a hangok politikusok részérõl is, az Országgyûlésben és helyi térségi politikusok részérõl, akik egyre inkább sürgetõen léptek fel, talán elõször saját térségeik érdekében, de aztán mindinkább terjedt ez a fellépés, ennek hatása, és egyre többen követelték azt, hogy a területfejlesztés ügyében a kormánynak fontos szerepet kell vállalnia. Éppen ezért igen nagy minõségi változást jelentett, amikor 1996-ban megszületett a területfejlesztés törvénye, a területfejlesztésrõl és a területrendezésrõl szóló törvény, az elsõ olyan fontos intézménye ennek az ügynek, amelynek hatása már most, napjainkban is erõteljesen kibontakozik.

A területfejlesztési törvény legfontosabb célja, és most már mondhatjuk, annak eredménye is, hogy kialakultak a területfejlesztés intézményei. Kialakultak a kormány megfelelõ feladatától, az Országos Területfejlesztési Tanácstól egészen a kistérségekig. Nagyon sok kritika éri ma ezeket az intézményeket, de ez egy más ügy, erre most idõ hiányában nem térek ki. A területfejlesztésrõl szóló törvény rendelkezik arról is, hogy az Országgyûlésnek határozatban kell elfogadnia a területfejlesztési koncepciót, és errõl a koncepcióról a kormánynak az Országgyûlést idõrõl idõre tájékoztatnia kell.

Tisztelt Országgyûlés! Miért tartjuk nagyon fontosnak mi, szabaddemokraták is a területfejlesztési koncepciót? A kormányprogramunkban, a választási programunkban 1994-ben már kiemelt helyen szerepelt a területfejlesztés ügye. Fontosnak tartottuk a koncepció megalkotását a törvény után azért is, mert hisz idõrõl idõre fontos a konkrét célokat meghatározni, és fontos azok eszközrendszerét is hozzárendelni ezekhez a célokhoz.

Milyen végül is a most elénk beterjesztett területfejlesztési koncepció véleményünk szerint? A szabaddemokrata frakció véleményét Szentkuti Károly már megfogalmazta, azonban én is szeretném ezt a magam részérõl megerõsíteni. A célokkal kapcsolatban az a véleményünk, hogy egyrészt nagyon fontos célokat tartalmaz ez a koncepció. Kettõt emelek ki: az innováció térbeli terjesztésének segítését és a területi egyenlõtlenségek mérséklését. Ezek minden bizonnyal megállják a helyüket akkor is, amikor prioritásokat keresünk. De felvetõdött szinte minden felszólaló részérõl, hogy ezen kívül bizony nagyon- nagyon sok olyan, szinte kívánságlistaként említhetõ célt is tartalmaz ez a koncepció, amelyek talán devalválják, talán a prioritásukat veszélyeztetik ezeknek a fontos céloknak. Ezért ezt bizony a vita során majd érdemes átgondolni.

Az eszközrendszerrõl is rendelkezik a koncepció. Az eszközrendszerrel kapcsolatban az intézményrendszereket említeném meg, hogy vajon alkalmas-e a területfejlesztés mai intézményrendszere e koncepció tökéletes megvalósítására. Azt hiszem, hogy csak részben. Hisz akár a minisztériumokat nézzük, akár a még most szervezõdõ kistérségeket, minden bizonnyal a rájuk háruló területfejlesztési feladatok megvalósítása során ma még nem tudják megállni a helyüket. Éppen ezért én is megerõsítem és megismétlem a szabaddemokrata frakciónak azt az álláspontját, hogy miután annyira várt, annyira fontos szabályozásról van szó, alaposan gondoljuk át, szabad-e, érdemes-e a kormányprogramként választási programjaiba beállított koncepciót most, a kormányzati ciklus utolsó másfél-két hónapjában majd tárgyalni és elfogadni. Erre idõt kell szánnunk, szerintem ezt mindenképpen felül kell még a frakcióknak vizsgálniuk.

Köszönöm szépen a figyelmet. (Szórványos taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap