Lakos László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LAKOS LÁSZLÓ, a mezõgazdasági bizottság elõadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Képviselõtársaim! A mezõgazdasági bizottság egyhangú döntéssel általános vitára alkalmasnak tartja a törvényjavaslatot. Alkalmasnak és szükségesnek, elsõsorban azért, mert a mezõgazdaság számára óriási lehetõségeket ígér a géntechnológiával módosított élõlények hasznosítása. A módosítás eredményeként - ma fõként növényfajták esetében - egyes tulajdonságok számunkra kedvezõen megváltoztathatók. Növelhetõ a termés mennyisége, javítható a megtermelt termékek beltartalma, egyes betegségeknek jobban ellenálló változatok kerülhetnek köztermesztésbe, vagy ígéretes eredmények születtek és még ígéretesebb kísérletek folynak például a szárazságot jobban tûrõ növényfajták, növényváltozatok elõállítása terén. És még hosszú sor változtatási lehetõséget tár fel a tudomány nap mint nap. Ezeknek az eredményeknek a hasznosítására nekünk nagyon nagy szükségünk van, és mindenképpen kényszerítve is vagyunk, hogy ezeket a világon máshol elért eredményeket figyelembe vegyük, hiszen az élelmiszer-termelésben, a mezõgazdasági termelésben a világpiacon ilyen eredményeket hasznosítókkal állunk versenyben.

Géntechnológiai kísérletek folynak, az örökletes anyagaikban megváltoztatott növényfajták ma már a világ számos országában megtalálhatók a köztermesztésben; ilyen élõlények által termelt élelmiszerek, állati takarmányok vannak forgalomban ma Magyarországon is, ezért is rendkívül fontosnak tartjuk a törvény megtárgyalását és a téma szabályozásának törvénybe foglalását. A kormány által elõterjesztett javaslatot pedig általános vitára ismételten javasoljuk.

A kormány által beterjesztett törvényjavaslat szabályozási elveivel egyetért a bizottság. Támogatjuk azt a fõ elvet, hogy tudományos alapokon - elsõsorban a Magyar Tudományos Akadémia tudósainak megítélése alapján - szülessenek meg a döntések. Ezzel együtt elfogadjuk, hogy ebben a bizottságban vagy döntéshozatali mechanizmusban vegyenek részt a természetvédõk, az egészségvédõk, de javasolni fogjuk azt is, hogy a felhasználók képviselõi is vegyenek részt.

A hatósági jogosítványokat pedig a felelõs minisztériumok kezébe kell adni. Ezek a döntések az õ jogosítványaik legyenek! Ez a gyakorlat szigorú szabályozást tesz lehetõvé, tudományos szintû ellenõrzés mellett. A javaslat az európai szintû követelményeket - mind a zárt rendszerû, mind a szabad környezetbe bocsátás feltételei esetén - jól építi a hazai jogrendbe. A javaslat logikus, tiszta felépítésû, jól tagolt.

A mezõgazdasági bizottság tagjai a törvényjavaslatban szereplõhöz viszonyítva növelni kívánják a döntéshozatali mechanizmusban a Tudományos Akadémia szerepét a döntések meghozatalában. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap