Lakos László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LAKOS LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! A szocialisták koalíciós kormánya ismét egy alaptörvényt terjesztett az Országgyûlés elé. Folytatása ez annak a hosszú sorozatnak, annak a fontos munkának, amellyel kiszámítható kereteket kíván teremteni a magyar mezõgazdaság, a magyar élelmiszer- termelés számára, korszerû szabályozást kíván létrehozni a mezõgazdaság, az élelmiszeripar fejlõdése érdekében, olyan törvényi kereteket épít ki, amelyek lehetõvé teszik a sikeres nemzetközi szereplést ezzel a törvényjavaslattal, mondhatom, hogy mind a tudomány, mind a gazdasági verseny területén, és új alapokra helyezi természeti kincseink és egészséges környezetünk megõrzését. Ezzel az igényességgel készítette a kormány ezt a törvényjavaslatot, és minden bizonnyal azért a Földmûvelésügyi Minisztérium gondozásában került ez a parlament elé, mert a mai gyakorlat szerint, a mindennapi gyakorlat szerint mezõgazdasági termelés és az élelmiszer-termelés terén van ennek a legnagyobb súlya.

Tisztelt Országgyûlés! A géntechnológiában a fejlõdés robbanásszerû, óriási lehetõségeket rejt magában ez az új tudományág, és veszélyekkel is járhat az alkalmazása. Megítélése nem mentes a szélsõségektõl. Egyrészrõl a hosszú távú kísérleti eredmények hiánya, a teljes ellenõrzés megvalósításának nehéz volta miatt szélsõséges csoportok a géntechnológiával, a génsebészettel, a génmanipulációkkal - már az elnevezések sokasága is jelzi a félelmeket - kapcsolatos minden kísérlet és minden felhasználás megtiltását követelik. Mások pedig, jelentõs tudományos és társadalmi szervezetek képviselõi határozottan kiállnak az élõ szervezetek örökletes anyagainak bizonyos megváltoztatása mellett, mert meggyõzõdésük, hogy veszélytelenek mindannyiunk és környezetünk számára, másrészt jelentõs fejlõdést eredményeznek a biotechnológiában, és ezért szükséges, kívánatos az alkalmazásuk.

Ezek alapján, az én ismereteim szerint, mindenki egyetért azzal, hogy törvényi szabályozásra van szükség e területen. Törvényben kell szabályozni, hogy kik és milyen feltételek teljesítése esetén végezhetnek génmódosító beavatkozásokat kísérleti, laboratóriumi körülmények között, és milyen követelmények teljesítése esetén kerülhetnek ezek az anyagok, ezek az élõlények, az ilyen módszerekkel elõállított termékek a szabad természetbe, a forgalomba, ha úgy tetszik, a táplálásunkra.

A törvényjavaslat koncepciója megnyugtató lehet mindannyiunk számára, a tudomány, nevezetesen a Magyar Tudományos Akadémia és a minisztériumok által felkért szakértõk véleményére alapozza a döntések meghozatalát, bevonva a természet és az egészségvédõk szervezeteit is. Ebbõl a csoportból számomra nagyon hiányoznak a felhasználók képviselõi, javaslatot teszek ilyen természetû módosításra.

A törvényjavaslat szigorúan szabályozott hatósági engedélyezési rendszert tervez a legszigorúbb, a veszélyes üzem felelõsségrendszerével.

Nem támogatom a teljes részletességre, termékekre lebontott törvényi szabályozást követelõk igényeit. Nem támogatom azért, mert ez a tudományág olyan rohamléptekkel fejlõdik, hogy meggyõzõdésem szerint törvényalkotási, törvényi eszközökkel nem követhetõ. Számomra teljesen megnyugtató, ha ezt a tudomány legjelesebb képviselõire bízzuk.

A szocialisták koalíciós kormánya által beterjesztett javaslat jó, meggyõzõdésem szerint mûködõképes. A feltételeket termékenként, részletesen megfogalmazni kívánók nem számolnak azzal, hogy csak mûködésképtelen, rugalmatlan, használhatatlan és legfõképpen nagyon sok ponton kijátszható rendszert lehet törvénybe iktatni.

Tisztelt Országgyûlés! A törvényjavaslat két, rendkívül elõremutató eleme az Európai Unió szabályozásával való harmonizáció és az a szándék, hogy a közvéleményt, a fogyasztókat tájékoztatni kell arról, hogy genetikailag módosított termék áll elõttük.

Tisztelt Országgyûlés! Évtizedeink, amelyek a természetes anyagok felhasználásának, a természetes eljárásoknak a diadalútját jelentik a táplálkozásban, a betegségek megelõzésében és a gyógyításban, ha úgy tetszik, a biotermék ellenpólusáról, a mesterségesen átalakított örökítõanyagú élõ anyagról vagy termékérõl, ha tetszik, még ha csak részleteiben is, a mesterséges élõlény használatának a kereteirõl rendelkezünk, és ez óriási felelõsség számunkra. Én úgy érzem, hogy ezek a biotermékek, természetes anyagok és ezek a mesterségesen elõállított termékek, mesterséges élõlények jól megférnek egymással, ha úgy tetszik, mind a két csoportra nagyon nagy szükségünk van.

A szocialisták azt szeretnék, ha olyan törvény születne - és a napirenden lévõ anyag alkalmas erre -, amely garantálja, hogyha a géntechnológiai eljárásokat tudományos alapon, szigorú, hatóságilag ellenõrzött, engedélyezett módon alkalmazzuk, alkalmazhatjuk, az mind a természetes környezet, mind a népesség számára hasznos lesz, elõnyös lesz. Ehhez szükséges az is, hogy olyan objektív információs rendszert mûködtessünk, ami nemcsak bizonyítja, de el is hiteti az emberekkel, hogy a géntechnológia az emberiség jövõjét szolgálja. A jövõtõl való túlzott félelem miatt nem szoríthatjuk ki hazánkból a legfejlettebb technológiai eljárásokat, meg kell gyõznünk az embereket ennek a hasznáról és ennek a veszélytelenségérõl.

Tisztelt Országgyûlés! A szocialisták a törvényjavaslat megtárgyalását és elfogadását támogatják.

Köszönöm megtisztelõ figyelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap