Medgyasszay László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. MEDGYASSZAY LÁSZLÓ (MDF): Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! A Magyar Demokrata Fórum frakciója üdvözli a géntechnológiával módosított szervezetekrõl szóló törvényjavaslatot. Tárgyalását, a szükséges javítások utáni elfogadását és törvénybe iktatását idõszerûnek tartjuk, jogalkotásunk egyik elõrelátó, lényeges lépésének tekintjük. Csak csendesen jegyzem meg, hogyha a kormány is tudatában lenne e törvényjavaslat jelentõségének, akkor nemcsak a nagyrabecsült Kis Zoltán államtitkár úr ülne itt a patkóban, hanem mindazon minisztériumok képviselõi, akiknek a 31. § nagyon komoly felhatalmazást és feladatot ad.

(12.50)

De gondolom, a jegyzõkönyvbõl majd tájékozódnak az érintett tárcák képviselõi az elhangzottakról.

A biotechnológia tudománya, ezen belül a génsebészet az elmúlt két évtizedben rakétagyors fejlõdésen ment keresztül, eredményeit már most is hasznosítjuk, elsõsorban a gyógyszeriparban, de a hagyományos növénytermesztés, állattenyésztés területén, sõt, korlátozott mértékben az élelmiszeriparban is. Errõl már az elõzõekben többen szóltak.

Tekintettel arra, hogy a géntechnológiai beavatkozások eddig soha nem látott módon és mértékben befolyásolhatják - és ha befolyásolhatják, akkor befolyásolják is - az emberi környezetet, szükséges a beavatkozások törvényi szabályozása. E törvényi szabályozással természetesen nem a biotechnológia tudományának fejlõdését akarjuk kordában tartani, hisz tiltó szabályokkal még egyetlen tudományág fejlõdését sem lehetett megállítani, és nem is szabad. A kutatói szabadságot sem akarjuk tiltásokkal szûkíteni, de felfogásunk szerint a szabadság egyben a határok ismerését és elismerését is jelenti.

Tudjuk jól, hogy a géntechnológiai beavatkozások jó szándék és kellõ bölcsesség által irányítva eddig soha nem látott lehetõségeket rejtenek magukban, és ezek egyértelmûen az emberiség érdekeit szolgálják. Ugyanakkor nem szabad eltitkolni, hogy más esetekben viszont a természet egyensúlyát megbontó faktorokat jelenthetik, és végsõ soron veszélyeztethetik magát az embert is. Ezekrõl a veszélyekrõl az általános vita során a Magyar Demokrata Fórum részérõl Kis Gyula képviselõtársam részletesen fog beszélni.

E tényeket felismerve a civilizált országok egymás után hozták meg törvényeiket a géntechnológiával módosított szervezetek elõállítására, az ilyen úton elõállított termékek felhasználására, forgalmazására vonatkozóan. Csak érdekességként említem meg, hogy a volt Szovjetunió és csatlós államai közül eddig már kettõ: Bulgária és Oroszország is törvénnyel szabályozták ezt a területet.

Tehát e törvény napirendre tûzése és tárgyalása szükségessé teszi, hogy képviselõtársaim ismerjék meg a géntechnológia lényegét, hozzáértõ tudósoktól és ne alulképzett szenzációhajhászoktól informálódjanak elõnyeirõl és veszélyeirõl, mert csak ezen ismeretek korrekt birtokában, tudatában tudunk, tudnak helyesen dönteni. A magyar biotechnológiai kutatások ezelõtt tíz évvel még a világ élvonalába tartoztak. Elsõsorban financiális okok és irányítási elvek hibái miatt ez a helyzet - hátrányunkra - a mai napra erõsen megváltozott.

Szeretném a tisztelt Ház figyelmét felhívni arra, hogy eddig a biotechnológiai eljárások alkalmazásának következtében hátrányról vagy egyetlen súlyos kárról sem tudunk, az elõnyeit viszont természetesnek vesszük. Mérlegelnünk kell tehát, és e törvényt is úgy kell megalkotnunk, hogy a tudomány fejlõdését ne akadályozzuk, hanem segítsük. Az ország lakosságának veszélyeztetése nélkül ezen ellenõrzött eljárások alkalmazásával elõnyös helyzetbe kerülhetünk, és erre kell törekedni.

A törvényjavaslat tanulmányozása során néhány megállapítással nem értünk egyet. Bármennyire is szakmai törvényrõl van szó, szemléletkülönbségünk és értékrendszerünk különbözõsége alapján véleményünk több helyen eltér az elõterjesztéstõl. Módosító javaslatainkat be fogjuk nyújtani, és érveinkkel is javítani akarjuk a hosszú távra ható törvény minõségét. Jól tudjuk, hogy a géntechnológiai eljárások és ellenõrzõ módszerek fejlõdésével e törvényen idõvel többször módosítani kell, de természetes, hogy a jelenleg általunk hibásnak vélt megfogalmazásokat most kívánjuk korrigálni.

Tisztelt Országgyûlés! A Magyar Demokrata Fórum országgyûlési képviselõcsoportja a géntechnológiával módosított szervezetekrõl szóló törvényjavaslatot tárgyalásra, törvényalkotásra alkalmasnak tartja, és a benne lévõ, általunk hibásnak vélt megfogalmazások javításával kívánunk egy közös elhatározással jó és hosszú távra alkalmas törvényt alkotni.

Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap