Kósa Lajos Tartalom Elõzõ Következõ

KÓSA LAJOS (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Megdöbbenve értesültem arról, és gondolom, nem vagyok vele egyedül, hogy az ön minisztériuma a Központi Környezetvédelmi Alapból 600 millió forintos támogatást adott a Mátrai Erõmûnek, amely, mint közismert, RWE-, német tulajdonban van. Ebbõl a 600 milliós támogatásból 500 millió kedvezményes hitel, és 100 millió forint a vissza nem térítendõ támogatás.

Ebbõl, ha jól nézi az ember, most már az következik, az ország olyan sikereket ért el, hogy az erõtõl duzzadó központi költségvetés a magyar polgárok pénzén a német nagyipart támogatja. Mindenesetre ez elég figyelemre méltó tény, hiszen más oldalról ez azt is jelenti, hogy nincs már környezetvédelmi probléma Garén; nincs már a fõvárosi vegyipari vállalatok által okozott szennyezés, amivel nem tudnak mit kezdeni a peremkerületek; nincsen már olyan, magyar tulajdonban lévõ erõmûvi vállalat, amely tõkeszegény, és ezért a környezetvédelmi károk esetleges elhárítására inkább megérdemelné a támogatást; nincs már olyan magyar, tõkeszegény bõripari vállalat, amely adott esetben a környezet kármentesítésére a Központi Környezetvédelmi Alapból támogatásra szorulna. Szóval, ebbõl elsõ látásra még az is következhet, hogy ma már minden meg van oldva, ezért most már az adófizetõk pénzébõl a német tulajdonú vállalatokat nyugodtan lehet támogatni a környezetvédelmi károk csökkentésére és elhárítására.

Én ezért azt kérdezem meg, hogy milyen mérlegelés alapján döntött úgy az ön minisztériuma, és ön, hogy a Központi Környezetvédelmi Alapból pont ilyen összeggel, 600 millió forinttal, több mint fél milliárd forinttal a Mátrai Erõmûvet támogatja? Amely egyébként a hazai erõmûvi vállalatok közül, Paks után az egyik legjobb adottságú volt, amelynek ugyan vannak környezetvédelmi kihatásai, és olyan problémái, amelyeket meg kell oldani, de mögötte van a német tulajdonos, az RWE (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõkeret lejártát.), az egyik legnagyobb német vállalat?

Nem értjük ezt a problémát! Kérem, világítsa meg nekünk! (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap