Sepsey Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SEPSEY TAMÁS (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! A Magyar Közlöny november 26-i számában jelent meg a 34/1997-es MKM-rendelet. Ez megszüntette a "Pro Humanitate et Libertate" kitüntetõ cím adományozásáról szóló rendeletet. Egyben egy új kitüntetõ címet alapított a miniszter úr, amelynek az elnevezése meglepõen hasonlítani fog a megszüntetetthez. Ugyanis ennek a címnek az elnevezése: "Pro Humanitate et Libertate in memoriam Solt Ottília".

Ezzel kapcsolatban szeretném megkérdezni államtitkár urat: mi indította a miniszter urat arra, hogy a Szabad Demokraták Szövetsége egyik alapító tagjának, négy éven keresztül országgyûlési képviselõjének emlékére kitüntetõ címet alapítson?

Nem kívánom kétségbe vonni egykori képviselõtársunk emberi nagyságát. Ezt a címet ugyanis azoknak lehet adományozni, akik életpályájukkal tevõlegesen kifejezésre juttatták az emberi jogok szabad érvényesülése melletti elkötelezettségüket. De én úgy érzem, akár a jelenlegi Országgyûlés egyik, sajnos néhai képviselõjét tekintve - nevezetesen Tóth Pál képviselõtársunkra gondolok -, róla ugyanilyen méltósággal el lehetett volna ezt a díjat nevezni. Az õ életpályája legalább olyan mértékû elkötelezettséget fejezett ki, élete során olyan tevékenységet fejtett ki az emberi jogok érvényesülése érdekében, mint egy másik, egy szabaddemokrata egykori képviselõtársunk.

Ezért szeretném kérni most a nyilvánosság elõtt, hogy államtitkár úr higgadtan mondja el, miért kellett ezt a kitüntetõ címet egy névhez kötni. És arra kérném önt, hogy szokásától eltérõen próbáljon meg higgadtan és mértéktartóan válaszolni. (Dr. Trombitás Zoltán: Nem fog menni! - Szórványos derültség az ellenzéki pártok soraiban.)

Köszönöm szépen. (Szórványos taps az ellenzéki padsorokban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap