Kónya Imre Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÓNYA IMRE (MDNP): Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Mint ismeretes, az 1994-es kormányváltozás óta az Országgyûléssel és az országgyûlési irodaházzal kapcsolatos biztonsági szabályok folyamatosan szigorodtak.

(14.30)

Ehhez képest meglepetéssel értesültünk arról, hogy nem olyan régen két szabaddemokrata képviselõtársunk javaslatot nyújtott be, hogy bontsák már le a korlátokat itt az Országgyûlés környékén, és szabadon járhassanak, kelhessenek a magánszemélyek is az Országgyûlésben. Megérkezett természetesen a Belügyminisztérium válasza, amiben nem támogatta a képviselõi indítványt, és a biztonsági szempontokat sorolta fel.

Ehhez képest különös meglepetéssel értesültünk arról, hogy az Országgyûlés gazdasági fõigazgatója egy levelet kapott november 19-ei keltezéssel, ugyanakkor, amikor a Belügyminisztériumnak a képviselõi indítvánnyal kapcsolatos álláspontja született. A következõképpen szól: "Ezúton tájékoztatjuk önt, hogy a mellékelt munkakezdési hozzájárulásunk birtokában a Breho Bau Kft. az önök által õrzött területen a Fortuna szállodahajó közmûbekötési munkáit végzi '97. november 30-ai véghatáridõvel. Kérjük tájékoztatásunk szíves tudomásulvételét.".

Ezután a gazdasági fõigazgató úr kétségbeesve fordult az ORFK köztársasági õrezred parancsnokához, aki a biztonságért felelõs, hogy a fehérház elõtt a Duna-parton, a Dunán fölállítandó szállodahajó vajon nem ütközik-e biztonsági problémákba. Azt a meglepõ választ kapta, hogy semmiféle elõzetes értesítést nem kapott az ORFK.

Tekintettel arra, hogy a fõpolgármester úr a Szabad Demokraták Szövetségének prominens tagja, és a Belügyminisztérium vezetésében is azért ott van jelen egész magas szinten az SZDSZ - alighanem az elnökük a belügyminiszter -, gondolom, hogy a belügyminiszter úrnak csak kellett értesülnie elõzetesen errõl a kérdésrõl. (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.) Ha így van, akkor valóban megkérdezhetem, hogy nem tudja a bal kéz, hogy mit csinál a jobb kéz? Vagy akár fordítva is lehet kérdezni. Szíves válaszát várom. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap