Baja Ferenc Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BAJA FERENC környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter: Elnök Úr! Képviselõ Úr! Tisztelt Ház! Teljesen egyértelmû: Magyarországnak egy rendõrsége van, és teljesen egyértelmû, hogy Magyarország rendõrségének a fönnálló jogszabályok betartásával, az alkotmányos rend szerint kell mûködnie. Felhívom a képviselõ úr figyelmét - és természetesen a tisztelt Házét is - a kérdéshez kötõdõen, hogy ezek a jogszabályok valamennyiünk által nyilvánosan megtekinthetõk, a rendõrségnek ezek szerint a jogszabályok szerint kell eljárnia.

Éppen ezért a gazdasági jellegû bûnözés elleni hatékonyabb fellépés jogszabályi és anyagi feltételeinek megteremtésérõl szóló 10077/1996. (VII.16.) kormányhatározat, amely 1/A. pontjában a feketegazdasággal összefüggõ bûnözés elleni hatékonyabb fellépés érdekében az Országos Rendõr-fõkapitányság szervezetén belül - tehát ezen a szervezeten belül - '96. szeptember 1-jével az országos rendõrfõkapitány közvetlen alárendeltségébe tartozó Központi Bûnüldözési Igazgatóság létrehozásáról döntött. Ez teljesen egyértelmûen az egységes rendõrségi szervezet egy speciális egységét állította föl. E speciális egység fölállítására pedig azért volt szükség, mert Magyarországon az átalakulásban, bizony, a bûnözés is specializálódik. Olyan típusú bûnelkövetõi magatartásmódok alakulnak ki, és olyan mértékben nehéz a felderítés, amely indokolttá tette - a feketegazdaság elleni aktívabb fellépés érdekében - e szervezet létrehozását.

Ez tehát egy szakmai kérdés. Az más kérdés, hogy errõl politikai polémia is folyik, de Magyarországnak egyetlenegy rendõrsége van, ami a fennálló rend szerint mûködik. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap