Keller László Tartalom Elõzõ Következõ

KELLER LÁSZLÓ népjóléti minisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársam! Tizenkét kérdésre 4 percben nem könnyû válaszolni.

A Népjóléti Minisztérium költségvetése terhére ez évben 135 ezer adag, az OEP költségvetése terhére pedig 501 ezer adag olyan oltóanyag került beszerzésre, amelyet a módosított, egészségügyi miniszteri rendeletben felsorolt, veszélyeztetett csoportokba tartozó rászoruló személyek a háziorvosaiktól térítésmentesen kaphatnak, illetve már kaptak meg.

A gyors fogyás oka igen egyszerû: jó elõkészítés után az oltóanyag beérkezését követõen azonnal elkezdõdhettek a kampányoltások. Ez évben a tavalyi 389 ezer fõvel szemben több mint 630 ezer fõ térítésmentes oltására van lehetõség. Ezen túl a vártnál súlyosabb járvány esetére további tartalékok is állnak készenlétben, s hazai pótlólagos gyártókapacitással is rendelkezünk. A hazai patikai forgalomban jelenleg különbözõ külföldi gyártóktól és a hazai gyártótól többféle törzskönyvezett influenza elleni oltóanyag van forgalomban, melyek 50 százalékos OEP-támogatás mellett beszerezhetõk.

Miért oltották be az embereket, ha még nem lehet tudni, milyen vírus fog támadni? - ez meglehetõsen furcsa kérdés a képviselõtársam részérõl.

Az influenza elleni oltóanyag elõállítása és minõség-ellenõrzése nem egyik napról a másikra történik. A gyártás befejezését követõen mintegy 2,5 hónap múlva kerülhetnek forgalomba az elsõ, biztonságosan felhasználható termékek, így igen nagy baj lenne, ha a már kialakult járvány idején kellene meghatározni, hogy milyen oltóanyag készüljön el.

A beszerzéssel kapcsolatban: a térítésmentes, influenza elleni oltóanyagot -pénzügyi forrásuktól függetlenül - évek óta az Országos Közegészségügyi Intézet szerezte be; erre - még a közbeszerzési törvény hatálybalépését megelõzõen - 1995-ben az Omninvest Kft.-vel 5 évre szóló szállítási szerzõdést kötött. Az állam által ingyenesen biztosított oltásoknál indokolt, hogy egyféle oltóanyaggal történjen meg az oltás. Ennek megfelelõen indokolt lett volna (Dr. Pusztai Erzsébet közbeszól.), hogy az OEP által biztosított 300 millió forintból az OKI által már korábban átvettel azonos oltóanyag kerüljön beszerzésre.

Az OEP viszont úgy ítélte meg, hogy a közbeszerzési eljárásban szerzi be az oltóanyagot. Ezt a minisztérium nem akadályozta meg, csak jelezte a küszöbön álló rendelet módosítását, kérve annak figyelembevételét.

Ami a beszerzési árat illeti: az Omninvesttel érvényes szerzõdés elõnyös, a mindenkori hazai átlagárnál alacsonyabb árat határoz meg. (Dr. Pusztai Erzsébet: Ez nem igaz!) A közbeszerzési eljárásban a külföldi ajánlattevõk jóval ez alá az ár alá ígértek, így az Omninvest - erre a tárgyalásos eljárás lehetõséget ad egyébként - engedett az árból, és az azonnali szállítással elnyerte a megrendelést; ugyanakkor a versenytárs tönkretételére irányuló tisztességtelen piaci ár alkalmazása miatt eljárást kezdeményezett a Gazdasági Versenyhivatalnál. (Dr. Pusztai Erzsébet: A szállító csak akkor tudja, ha elõre...)

A többi ajánlattevõ árához viszonyítva az Omninvest által ajánlott 599 forintos ár valóban magasabbnak tûnik, de tudni kell, hogy a bírálóbizottság megállapítása szerint a többi pályázó nem rendelkezett a közbeszerzési törvényben elõírt szükséges igazolásokkal.

Ami pedig azt illeti, hogy milyen tulajdonú cég nyerte meg a pályázatot: az Omninvest 1991-ben Magyarországon alakult, mindig is itt volt bejelentve, Pilisborosjenõn mûködik a termelõüzeme, amely világjárványok esetén is képes ellátni a megnövekvõ hazai szükségleteket. (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõkeret lejártát.)

Kérem képviselõ urat, fogadja el a válaszomat. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap