Zsigmond Attila Tartalom Elõzõ Következõ

ZSIGMOND ATTILA (MDNP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Asszony! Tisztelt Országgyûlés! Mára már Olaf Palme bronzból készült dombormûvét is lefeszítették és ellopták városligeti emlékmûvérõl, és Csengey Dénes emléktábláját is. A vasúti átjárókban tömegszerencsétlenséget, sokmilliós kárt okoz, hogy a tegnap még pontosan mûködõ jelzõberendezések mára már nem mûködnek. Persze, hogy nem mûködnek, mert potenciális gyilkosok, rablók kiszerelik, felszedik, és eltulajdonítanak mindent, ami bronzból, vörös- vagy sárgarézbõl vagy akár alumíniumból készült.

Ellopják a mûemléképületek esõvízcsatornáit, a temetõkbõl mindent, ami színesfém: lámpást, feliratot, mindent, ami lefeszíthetõ. Közben persze barbár módon megrongálják az épületeket és a sírköveket is.

Az elmúlt évben a Margitszigeten hét életnagyságú mellszobrot feszítettek le a talapzatáról és loptak el. Ferenczy Károly, Balassi Bálint, Lyka Károly, Petõfi, Radnóti, Kernstok Károly arcmását éppúgy hiába keresi a szigeti sétáló, mint a kolostorromnál a Furulyázó leány egészalakos szobrát, vagy legújabban József Attila arcmását, amit a nyakánál fûrészeltek le. Madách Imre egészalakos szobrának mind a két karját lefûrészelték, és nem jobb a helyzet a Széchenyi-hegyen sem, ahol Széchenyi István 1882-ben felállított mellszobrát, a Városmajorból pedig Hüvelyk Matyi figuráját, illetve Espejo mellszobrát rabolták el, egytõl egyig ismeretlen tettesek - a nyomozás lezárva.

Mi a közös mindebben? A bronz, államtitkár asszony! Ezek a mûalkotások aligha kerülhetnek a zug-mûkereskedelembe - a méret is kizárja egyébként ezt -, sokkal inkább a színesfém-felvásárlás és a zugolvasztók nyelik el nyomtalanul. Amíg a megfelelõ szigorral szabályozott és ellenõrzött színesfém-felvásárlás helyett a minden felelõsség nélküli kereslet orgazdaként mûködik, az immár drámai helyzet megoldása naiv illúzió.

Három hete kérdést intéztem államtitkár asszonyhoz. Államtitkár asszony válasza akkor elfogadhatatlan volt, hiszen a kormányra hivatkozva indokolatlannak tartotta a további jogalkotási intézkedéseket, és általában az ellenõrzés fokozásáról és holmi áfa- visszaigényléssel kapcsolatos manipulációkról tett említést. Ismételten kérdezem tehát államtitkár asszonyt:

Mit kíván tenni a szakminisztérium a színesfém-felvásárlás szabályozatlansága és ellenõrizetlensége gerjesztette pusztító kereslet megszüntetésére?

Várom válaszát. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap