Dögei Imre Tartalom Elõzõ Következõ

DÖGEI IMRE (FKGP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! Köszönöm a lehetõséget, hogy e fontos témában szólni hagytak itt az Országgyûlés plénuma elõtt.

Az utókor egyik legfontosabb kötelessége a történelmi emlékek megõrzése, azok folyamatos megünneplése, ami kifejezésre juttatja a nemzet tiszteletét és háláját egyes történelmi eseményekkel és kiemelkedõ történelmi alakokkal összefüggésben. A magyar nép történelmének több kiemelkedõ hõskora valamennyi nemzet számára is példamutató értékû. A Rákóczi-szabadságharc, az 1848-as forradalom és szabadságharc, az 1956-os forradalom eseményei és hõsei a mai generáció számára követendõ történelmi példát mutatnak. A nemzet megbecsülését jelentené az, ha az Országgyûlés elfogadná azt a határozati javaslatot, amely a hazáért elesett hõsök emlékének megörökítésérõl kíván rendelkezni, hasonlóan több európai országhoz is, amellyel példát mutathatnánk.

Hazánkban is meg kell jelölni az évnek egy olyan napját, amely a megemlékezés jegyében telik el. Ez a nap minden év május utolsó vasárnapja lehetne. Ezen a napon országszerte ünnepségeket lehetne tartani, aminek keretében méltatásra kerülnének nemzeti hõseink cselekedetei, követendõ eszméi és példamutató életük.

A fentiekre való tekintettel kérem képviselõtársaimat, hogy történelmi hagyományaink megóvását szavazataikkal elõsegíteni szíveskedjenek.

Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps az ellenzék soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap