Szabó Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ ZOLTÁN mûvelõdési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársaim! A T/4890. számon benyújtott, a közhasznú szervezetek jogállásáról szóló törvényjavaslathoz nagy számú, 288 darab módosító indítvány érkezett, ebbõl a kormány 53-at támogat.

A közhasznú szervezetekrõl szóló törvényjavaslat a részletes vitában koncepcionálisan nem változott, néhány jelentõs újdonsággal azonban javult. A közhasznú szervezeteket megilletõ kedvezmények rendszere bõvült a tartós adományozás intézményével. Ez egy négy évre szóló adományozási szerzõdés, mellyel fokozott adókedvezmény jár az adományozónak. Ezzel reményeink szerint tovább bõvülnek a közhasznú szervezetek forrásai; ezt a módosító indítványt tehát támogatta a kormány.

Pontosabbá vált a közhasznú szervezetek feletti törvényességi felügyelet szervezete és eljárása. A közhasznú szervezetek feletti törvényességi felügyeletet ezután egységesen az ügyészség fogja ellátni.

A nonprofit szféra politikai szférától való elválasztását kívánja biztosítani az a javaslat, amelyet a kormány szintén támogatott, hogy tudniillik közhasznú szervezet politikai pártot ne támogathasson, továbbá országgyûlési választáson és megyei, fõvárosi önkormányzati választáson jelöltet ne állíthasson.

(18.20)

A kormány ugyanakkor nem támogatta azokat a javaslatokat, amelyek arra irányultak volna, hogy pártok se támogathassanak közhasznú szervezeteket, és nem támogatta azt sem, hogy a közhasznú szervezetek a helyi önkormányzatiképviselõ-állításból ki legyenek zárva. Tisztázódott, hogy a kiemelkedõen közhasznú szervezet tevékenysége és gazdálkodása nyilvánossági követelményének a helyi és az országos sajtó útján egyaránt eleget tehet.

Nem támogatta a kormány a közhasznú szervezetek köztestületének létrehozására irányuló indítványt. Álláspontunk szerint a közhasznú szervezetek önszervezõdési képességére kell bízni annak a szervnek a létrehozását, amely vezeti a közhasznú szervezetek közhiteles nyilvántartását, a nyilvánosság számára hozzáférhetõvé teszi a közhasznú szervezetek éves közhasznúsági jelentését.

A kormány nem támogatta azt az indítványt sem, amely a törvényjavaslat koncepciójából ki kívánta iktatni a cél szerinti tevékenység fogalmát, és ezt a közhasznú tevékenység törvényben megfogalmazott fogalmával kívánta helyettesíteni. A kormány álláspontja szerint ez igen sok, ma is élvezett kedvezménytõl fosztotta volna meg a közhasznú szervezeteket.

Végezetül: a kormány nem ért egyet a közhasznú tevékenységek körének bõvítésével, tekintettel a már elfogadott adótörvényekre.

Tisztelt Ház! Kérem, szíveskedjenek a módosító indítványokat, majd ezt követõen a törvényjavaslatot elfogadni. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap