Medgyessy Péter Tartalom Elõzõ Következõ

DR. MEDGYESSY PÉTER pénzügyminiszter: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! Igyekszem nagyon rövid lenni. Három témához kívánok néhány megjegyzést fûzni.

Az elsõ, amire szeretném a tisztelt Ház figyelmét felhívni, hogy a társadalombiztosítási költségvetés jóváhagyása olyan idõben történik, ami elég nagy ritkaság volt a Ház történetében az elmúlt években, hiszen most, rövid idõn belül lehetõség lesz arra - szinte egyidejûleg a központi költségvetésrõl történõ szavazással - , hogy ebben döntés születhessen.

(20.00)

Még akkor is, ha ez többek várakozásának nem teljesen felel meg a mértékeket, a lehetõségeket illetõen, azonban biztos, hogy idõben egy nagyobb biztonságot, a körülmények jobb ismeretét teszi lehetõvé.

A második dolog, amirõl szólni szeretnék: a Nyugdíjbiztosítási Alap kérdése. A Nyugdíjbiztosítási Alappal kapcsolatban szeretném jelezni, hogy a költségvetésében jelentõsebb feszültségek nincsenek. Ebbõl következõen a kormány gyakorlatilag a benyújtott javaslat megszavazását indítványozza az Országgyûlésnek.

Végül a harmadik téma, amirõl egy kicsit részletesebben kell szólnom: az Egészségbiztosítási Alap. Nyilvánvaló a vitából, hogy az egészségügyi reform a következõ évek egyik legfontosabb kérdése lesz, ez a vitából is világosan kiderült.

Sok felvetés érkezett. A felvetések jelentõs része a bevételi oldal megalapozottságának a fokozását tûzte ki célul, más javaslatok a kiadások növelésére tettek javaslatokat. Hatvan módosító indítvány érkezett. A javaslatok egyik csoportja döntõen a gyógyító-megelõzõ elõirányzatot érintette, részben az ügyeleti díjak jelentõs emelését szorgalmazva, részben pedig a 13. havi kiegészítõ fizetést kezdeményezve.

Mindemellett az 1998. január 1-jén hatályba lépõ járuléktörvény által elõírt ügyviteli többletfeladatokra tekintettel felmerült az Országos Egészségbiztosítási Pénztár mûködési kiadásainak igen jelentõs, 30 százalékos növelése és a létszámnak egy 20 százalékos emelése. Emellett felvetõdött, hogy fogadjuk el az egészségügyi hozzájárulás bevételi elõirányzatának mérséklését.

Az egészségügyi alapot érintõ benyújtott módosító javaslatok több mint a felét javasolja a kormány elfogadásra. Egészében véve a kormány egy ötmilliárd forintnyi hiánynövelést javasol, ami nem érinti az államháztartás egészének a hiányát. Tehát a 4,9 százalékos, a finanszírozhatóságot képviselõ és az antiinflációs törekvésekkel összhangban lévõ államháztartási hiány így nem sérül.

A támogatott módosító javaslatok révén az egészségügyi hozzájárulás bevételi elõirányzata mérséklõdik és a gyógyító-megelõzõ elõirányzat nõ. Emellett a kórházi ügyeleti díjak emelésére a gyógyító elõirányzaton belül javasolt átcsoportosítást is támogatjuk.

Egyetértés van abban, hogy az önkormányzati kórházak adósságainak kezelését az önkormányzatok tartozásrendezésérõl szóló törvény keretében kell rendszerszerûen megoldani. Az Országgyûlés döntött, hogy ez 1998. december 1-jétõl lép hatályba. Ezzel párhuzamosan azonban, annak érdekében, hogy a problémák rendezésére legyen megfelelõ alap a költségvetésben, egy egymilliárd forintos összeget különítenénk el erre a célra.

A további támogatott javaslatok között az Egészségbiztosítási Önkormányzat tulajdonában lévõ üdülõkomplexum, a Club Aliga ingatlanegyüttesnek az ÁPV Rt. és a Kincstári Vagyonigazgatóság közremûködésével történõ értékesítése. Szeretném hangsúlyozni azonban és felhívni a figyelmet arra, hogy az önkormányzat vagyoni helyzete ettõl változatlan fog maradni, ugyanis a nettó privatizációs bevétel az önkormányzatot illeti, és az ellátások finanszírozását szolgálja.

Végül szeretném megemlíteni, hogy a kormány támogatja egyes új ügyviteli feladatok végrehajtásának egy évvel történõ halasztását, ami szintén egyfajta könnyebbség a társadalombiztosítási költségvetésben.

Mindezek alapján kérem a tisztelt Háztól, hogy a kormány által támogatott módosító javaslatokat, majd a társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak 1998. évi költségvetésérõl szóló törvényjavaslat egészét fogadja el és támogassa.

Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap