Medgyessy Péter Tartalom Elõzõ Következõ

DR. MEDGYESSY PÉTER pénzügyminiszter: Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A négy törvényjavaslatra egy rövid hozzászólásban szeretnék reagálni. Ezek lényege az, hogy a fiókok mûködéséhez szükséges törvényi feltételeket teremtsük meg, és ezzel a szándékkal és törekvéssel a vitában általában egyetértés mutatkozott meg.

A vitában két kérdéskörrel kapcsolatban merültek fel alapvetõen korrekciós indítványok. Az egyik, amelyik a devizatörvényt érintette, és a devizatörvénnyel kapcsolatban több olyan módosító javaslat volt, amely széles értelemben szerette volna a devizatörvény változtatását kezdeményezni. Mint ahogy az elõbb említettem, a szándékunk itt elsõdlegesen a fiókok mûködéséhez szükséges törvényi feltételek megteremtése. Ezért nem láttuk úgy, hogy elérkezett az idõ egy nagyobb terjedelmû módosításra. Egyetértek azonban azzal, hogy meg kell kezdeni a devizatörvény átfogó újrafogalmazásának elõkészítését.

A második kérdéskör az univerzális bankrendszerrel kapcsolatos. Itt a bankok és befektetési vállalkozások közötti versenysemlegesség kérdése volt az, ami vita tárgyát képezte, azzal a szándékkal, hogy a befektetési vállalkozások és a bankok szabályozásának egységesítését célozzuk meg. Szeretném elmondani a tisztelt Háznak, hogy lényeges közelítés történt ezen a téren. Formális egyezõséget minden esetben nem tudtunk és nem is kívánunk vállalni, hiszen a prudenciális szabályok szükségképpen azonos módon érvényesíthetõk az úgynevezett brókercégekre és a bankokra. Ez nem is nem lenne indokolt, hiszen más- más módon járnak el az egyes pénzintézetek annak függvényében, hogy betétesek pénzét kezelik vagy pedig a pénzpiacon lépnek fel és szerepelnek. Ebbõl következõen a változtatások a közelítést, de nem a teljes egységesítést célozták.

Mindezek alapján, tisztelt Ház, szeretném kérni, hogy a javasolt módosításokkal szíveskedjen az Országgyûlés megszavazni a törvényjavaslatokat.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap