Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Köszönöm szépen. Tisztelt Országgyûlés! Felhívom képviselõtársaim figyelmét, hogy a támogatott javaslatok elfogadása kizárja az ajánlás 2., 6., 59., 60., 61., 62., 64., 65., 66., 67., 69., 70., 71., 75., 80., 85., 88., 89., 90., 91., 93., 94., 96., 104., 110., 122., 151. és 152. pontjaiban és a kiegészítõ ajánlás 2. pontjában szereplõ javaslat elfogadását.

A tisztelt Országgyûlés elfogadja-e a támogatott módosító javaslatokat? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés 210 igen szavazattal, 17 ellenszavazat és 24 tartózkodás mellett a támogatott módosító javaslatokat elfogadta.

Most azokról a módosító javaslatokról szavazunk, amelyekrõl a Házszabály alapján még lehet.

A kiegészítõ ajánlás 5. pontjában a gazdasági bizottság a törvényjavaslat 2. § i) pontjának módosítását javasolja, amelyben a közüzemi szolgáltatás fogalmának kiterjesztésére tesz javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 121 igen szavazattal, 135 ellenszavazat és 2 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 12. pontjában Gyõriványi Sándor a törvényjavaslat 3. § (1) bekezdésének kiegészítését javasolja, amely szerint a gyártó és forgalmazó egyaránt felelõs az áruként forgalmazott termékért. Frakciókérésre szavazunk. A tisztelt Országgyûlés elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 56 igen szavazattal, 190 ellenszavazat és 17 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 13. pontjában Miklós László és képviselõtársai... (Miklós László: Visszavonom!) visszavonták a javaslatot.

Az ajánlás 14. pontjában is Miklós László és képviselõtársai tesznek módosító javaslatot, amelyet most nem vonnak vissza (Derültség.), és amelyben a 3. § (3) bekezdésének elhagyását javasolják. A javaslat elfogadása kizárja a kiegészítõ ajánlás 6. pontjában szereplõ indítványt. A bizottságok nem támogatják. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 32 igen szavazattal, 213 ellenszavazat és 25 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Most Várnai László indítványáról határozunk a kiegészítõ ajánlás 6. pontja szerint, amelyben a törvényjavaslat 3. § (3) bekezdésének módosítását javasolja. Az alkotmányügyi bizottság támogatja, a többi nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 61 igen szavazattal, 184 ellenszavazat és 21 tartózkodás mellett nem fogadta el.

(21.00)

Az ajánlás 26. és az ezzel összefüggõ 161. pontjában Tulok András és képviselõtársai a törvényjavaslat 6. §-át kívánják új paragrafussal kiegészíteni. Ebben a fogyasztói csoport létrehozásának tilalmát terjesztik elõ. A bizottságok nem támogatják. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatokat 18 igen szavazattal, 241 ellenszavazattal, 8 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 37. pontjában Pancza István a törvényjavaslatot új címmel és rendelkezéssel kívánja kiegészíteni, amelyben a természetes monopóliumokra vonatkozó általános fogyasztóvédelmi szabályokat fogalmazza meg. Frakciókérésre szavazunk. A tisztelt Országgyûlés elfogadja-e a javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 50 igen szavazattal, 227 ellenszavazattal, 2 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 40. pontjában Miklós László és képviselõtársai a törvényjavaslat 8. § a) pontjának módosítását javasolják. A bizottságok nem támogatják. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 74 igen szavazattal, 201 ellenszavazattal, 5 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 43. pontjában Miklós László és képviselõtársai... (Miklós László: Visszavonjuk!) visszavonják a javaslatot.

A kiegészítõ ajánlás 9. pontjában Bauer Tamás a törvényjavaslat 16. § (1) bekezdésének kiegészítését javasolja, amely szerint a fogyasztók tájékoztatására az ár feltüntetése tekintetében a forgalmazó, a címkézés tekintetében a gyártó köteles, kivéve, ha ettõl eltérõen állapodnak meg. A bizottságok nem támogatják. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 89 igen szavazattal, 185 ellenszavazattal, 3 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A kiegészítõ ajánlás 10. pontjában Bauer Tamás a törvényjavaslat 17. §-ának és címének ehagyását kezdeményezi. Felhívom képviselõtársaim figyelmét, hogy a javaslat elfogadása magában foglalja az ajánlás 58. pontjában lévõ javaslat elfogadását. A bizottságok nem támogatják. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 131 igen szavazattal, 147 ellenszavazattal, 3 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Most az ajánlás 58. pontjáról határozunk Miklós László és képviselõtársai indítványa szerint. A javaslatot a bizottságok nem támogatják. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 62 igen szavazattal, 212 ellenszavazattal, 6 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 63. pontjában Pancza István és képviselõtársai a törvényjavaslat 21. § (2) bekezdésének módosításával azt javasolják, hogy a kamara a békéltetõ testület tagjainak listáját külön erre vonatkozó kérés nélkül is köteles legyen megküldeni az érdekképviselõ szervezeteknek és helyi önkormányzatoknak. Az alkotmányügyi, a foglalkoztatási és a költségvetési bizottság támogatja, a gazdasági bizottság nem támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 67 igen szavazattal, 205 ellenszavazattal, 19 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A kiegészítõ ajánlás 19. pontjában Miklós László és Molnár Gyula a törvényjavaslat 21. § (3) bekezdésének módosítását javasolják. Az alkotmányügyi, a foglalkoztatási, a költségvetési és a mezõgazdasági bizottság támogatja, a gazdasági bizottság nem támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 60 igen szavazattal, 196 ellenszavazattal, 31 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 72. pontjában Barsiné Pataky Etelka a törvényjavaslat 28. § (2) bekezdésének kiegészítését javasolja, amelyben a fogyasztói kérelem eljárási díjának be nem fizetése esetére terjeszt elõ szabályokat. Az alkotmányügyi, a foglalkoztatási és a költségvetési bizottság támogatja, a gazdasági bizottság nem támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 82 igen szavazattal, 202 ellenszavazattal, 5 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 74. pontban Barsiné Pataky Etelka a törvényjavaslat 28. § (4) bekezdésének módosítását kezdeményezi. Elhagyni javasolja a kérelemhez csatolt okiratok tételes felsorolására vonatkozó szövegrészt. A bizottságok nem támogatják. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 44 igen szavazattal, 242 ellenszavazattal, 2 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 76. pontban Barsiné Pataky Etelka a törvényjavaslat 29. § (4) bekezdésének kiegészítésével azt kezdeményezi, hogy az elnök a meghallgatás idõpontjáról írásban értesítse a feleket. Az alkotmányügyi, a foglalkoztatási és a költségvetési bizottság támogatja, a gazdasági bizottság nem támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 84 igen szavazattal, 201 ellenszavazattal, 5 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 81. pontban Barsiné Pataky Etelka a törvényjavaslat 30. §-át új bekezdéssel javasolja kiegészíteni, amelyben elõzetes illetékességi és hatásköri vizsgálatra utaló szabályt terjeszt elõ. Az alkotmányügyi, a foglalkoztatási és a költségvetési bizottság támogatja, a gazdasági bizottság nem támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 83 igen szavazattal, 205 ellenszavazattal, 4 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 87. pontban Barsiné Pataky Etelka a törvényjavaslat 31. § (2) bekezdésének kiegészítését javasolja, hogy a tanács elnöke köteles legyen vizsgálni, hogy az eljárásról a gazdálkodó szervezet tudomást szerzett-e. Az alkotmányügyi, a foglalkoztatási és a költségvetési bizottság támogatja, a gazdasági bizottság nem támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 76 igen szavazattal, 198 ellenszavazattal, 5 tartózkodás mellett nem fogadta el.

(21.10)

A 92. pontban Puha Sándor a törvényjavaslat 35. § (3) bekezdésének kiegészítését javasolja, mely szerint a határozatban elõforduló hiba javításáról a kijavított példány megküldésével a feleket értesíteni kell. Az alkotmányügyi, a foglalkoztatási, a költségvetési bizottság támogatja, a gazdasági nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés 125 igen, 151 ellenszavazat, 8 tartózkodás mellett a módosító javaslatot nem fogadta el.

A kiegészítõ ajánlás 50. pontjában Miklós László és Molnár Gyula a törvényjavaslat 30. § (2) bekezdésének elhagyását javasolják. A gazdasági bizottság támogatja, a többi nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 46 igen, 213 ellenszavazat és 34 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A kiegészítõ ajánlás 52. pontjában Miklós László és Molnár Gyula a törvényjavaslat 36. § (3) bekezdésének kiegészítését javasolják. Az alkotmányügyi, a foglalkoztatási, a költségvetési, a mezõgazdasági bizottság támogatja, a gazdasági nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 68 igen, 194 ellenszavazat és 28 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 102. és 103. pontjaiban szereplõ javaslatok a törvényjavaslat 40. §-a helyébe új rendelkezés felvételét javasolják. A 102. pontban szereplõ indítvány magában foglalja a 103. pontot.

Elõször Ivanics István és képviselõtársai javaslatáról határozunk a 102. pont szerint. A foglalkoztatási és az önkormányzati bizottság támogatja, a többi nem. És az Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 74 igen, 214 ellenszavazat és 4 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Most a 103. pontban szereplõ indítványról határozunk Vancsik Zoltán javaslata szerint. (Vancsik Zoltán: Visszavonom!) Az önkormányzati bizottság támogatja, de képviselõtársunk visszavonta.

A 105. pontban Szabó Lajos és képviselõtársai a törvényjavaslat 41. §-át javasolják kiegészíteni. A bizottságok támogatják. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 102 igen, 176 ellenszavazat és 10 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 112., 113. és 114. pontjai alternatív tartalmú megoldást javasolnak a törvényjavaslat 42. § e) pontjában a fogyasztóvédelmi felügyelõség piacfelügyeleti tevékenységének keretében végzett kötelezettségeik meghatározásában.

Elõször a 112. pontban szereplõ indítványról határozunk Hidasi Rezsõ javaslata szerint, amelynek elfogadása kizárja a másik két javaslatot. Frakciókérésre szavazunk. A tisztelt Országgyûlés elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 196 igen, 90 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett elfogadta.

A 116. pontban Szabó Lajos és képviselõtársai a törvényjavaslat 43. §-ának módosítását kezdeményezik. A javaslatot a bizottságok nem támogatják. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 62 igen, 265 ellenszavazat és 21 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 117. pontban Miklós László és képviselõtársai a törvényjavaslat 44. § (1) bekezdése b) pontjának elhagyását javasolják. Az önkormányzati bizottság támogatja, a többi nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 50 igen, 213 ellenszavazat és 24 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 118. pontban Miklós László és képviselõtársai a törvényjavaslat 44. § (2) bekezdésének elhagyását javasolják. A bizottságok nem támogatják. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 69 igen, 212 ellenszavazat és 6 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 121. pontban Hatvani Zoltán és Rózsa Edit a törvényjavaslat 45. §- a helyébe új rendelkezés felvételét javasolják. Ebben azt kezdeményezik, hogy a hatósági ár mértékének kialakításakor az ennek megállapítására jogosult köteles legyen figyelembe venni a társadalmi szervezetek véleményét. Ugyanilyen szövegezésû javaslatot tartalmaz a 125. pontban szereplõ indítvány, amely a törvényjavaslat 45. §-ában ezt új bekezdésként kívánja szerepeltetni.

Elõször a 121. pontról határozunk, amelyet a foglalkoztatási bizottság támogat, a többi nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 64 igen, 197 ellenszavazat és 24 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Most a 125. pontban szereplõ indítvány következne, ha Vancsik Zoltán nem vonná vissza.

A 140. pontban Miklós László és képviselõtársai... (Miklós László: Visszavonjuk!) a törvényjavaslatra vonatkozó indítványukat visszavonták.

A 141. pontban Miklós László és képviselõtársai a törvényjavaslat 48. § (2) bekezdésének kiegészítését javasolják. A gazdasági és a mezõgazdasági bizottság támogatja, a többi nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 134 igen, 143 ellenszavazat és 6 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 142., valamint a kiegészítõ ajánlás 58. és 59. pontjai alternatív megoldásokat tartalmaznak a törvényjavaslat 48. § (3) bekezdésének módosításával a befolyt bírság felhasználási jogcímeire. Elõször a 142. pontot és ehhez kapcsolódóan az ajánlás 157. pontját teszem fel szavazásra Szabó Lajos és képviselõtársai indítványai szerint, amelyeket a bizottságok nem támogatnak. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 76 igen, 206 ellenszavazat és 6 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Most a gazdasági bizottság javaslatáról határozunk. A tisztelt Országgyûlés elfogadja-e ezt a módosító indítványt? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés 137 igen, 145 ellenszavazat és 28 tartózkodás mellett a módosító javaslatot nem fogadta el.

Most Hatvani Zoltán és Puha Sándor indítványa következik. Az önkormányzati bizottság támogatja, a többi nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés 121 igen, 161 ellenszavazat és 4 tartózkodás mellett a módosító javaslatot nem fogadta el.

(21.20)

A kiegészítõ ajánlás 61. pontjában Bauer Tamás a törvényjavaslat 54. § (1) bekezdése a) pontjának elhagyását kezdeményezi, amelyet a gazdasági bizottság támogat, a többi nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 171 igen, 108 ellenszavazat és 8 tartózkodás mellett elfogadta.

A 156. pontban Szabó Lajos és képviselõtársai a törvényjavaslat 54. §-át új bekezdéssel javasolják kiegészíteni, amelyet egyik bizottság sem támogat. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés 44 igen, 234 ellenszavazat és 4 tartózkodás mellett a módosító javaslatot nem fogadta el.

Tisztelt Országgyûlés! Határozathozatalunk végére értünk. Van-e valakinek tudomása olyan módosító javaslatról, amelyrõl nem szavaztunk, de szavazni kellett volna? (Senki sem jelentkezik.) Ilyen nincs.

A zárószavazásra jövõ heti ülésünkön kerül sor.

Tisztelt Országgyûlés! Soron következik a Magyar Köztársaság polgári törvénykönyvérõl szóló 1959. évi IV. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat módosító javaslatainak határozathozatala. Az elõterjesztést T/5005. számon, a bizottságok együttes ajánlását pedig T/5005/10. számon kapták kézhez képviselõtársaim.

Megadom a szót Vastagh Pál igazságügy-miniszter úrnak, aki válaszol a vitában elhangzottakra. (Folyamatos zaj.) Figyelmet kérek, tisztelt Országgyûlés!

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap