Kökény Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Képviselõtársaim! Frakcióvezetõ úrnak immáron szokásává vált, hogy itt napirend elõtt az átmenet nehézségeit igyekszik felnagyítani; mindenekelõtt szeretnék válaszolni a kérdésére.

Természetesen van a kormány tagjainak lelkiismerete, mert természetesen - mint ahogy önnek már napirend elõtt elmondtam - foglalkozunk a hajléktalanok gondjaival, sorsával. Természetesen nincsen szó általános csõdhelyzetrõl sem a felsõoktatásban, sem az egészségügyben, nem került sor tömeges elbocsátásokra az egészségügyi intézményekben sem.

De amirõl konkrétan szeretnék néhány szót szólni a félreértések elkerülése érdekében: szó nincs semmiféle betegellenes offenzíváról. Önök, tisztelt Ház, nyáron úgy döntöttek az egészségbiztosítási törvény elfogadásakor, hogy a kormány végrehajtási rendeletben szabályozza a beutalóhoz kötött szakrendelések beutaló nélküli igénybevételét, illetõleg úgy döntött a Ház, hogy a beutalástól eltérõ intézmény igénybevétele esetén részleges térítési díj megfizetése lehetséges és szükséges. Semmi új dologról nincsen szó, eddig is megvolt erre a lehetõség, csupán intézményi hatáskörben volt az, hogy a térítési díj nagyságrendjét meghatározzák.

Tisztelt Ház! Tehát szeretném elmondani önöknek, hogy ezután sem kell a betegeknek térítési díjat fizetni sem szakrendelésen, sem kórházban, sem máshol, ha betartják a beutalási rendet. Akkor sem kell fizetni, ha visszarendeli, visszahívja õket az ambulancia orvosa vagy a kórház orvosa. Sürgõsségi ellátás esetén sem kell fizetni, és egy sor beutaló nélkül igénybe vehetõ szakrendelésen sem kell fizetni, sõt éppenséggel az elmúlt hetekben bõvítettük a pszichiátriával ezen szakrendelések körét.

Azt hiszem, az viszont mindenképpen indokolt, hogy a betegeket valamilyen módon ösztönözzük a szakmailag kívánatos rendben történõ ellátás igénybevételére, hiszen ha például a labordiagnosztika igénybevételére orvosi beutaló nélkül, korlátlanul jogosulttá válnának a betegek, akkor, azt hiszem, ezzel tetemes és megalapozatlan többletköltséget okoznánk a biztosítónak, és természetesen a szabad orvosválasztásból eredõ valamennyi többletköltséget egyetlen ország biztosítórendszere sem vállalhatja magáénak.

Én tehát nem gondolom azt, hogy itt valami iszonyú offenzíváról van szó, képviselõ úr, én azt gondolom, hogy egy kívánatos betegbeutalási rendszer érvényesítésérõl, és ezen túlmenõen arról, hogy igenis, alapvetõen a választott háziorvos javaslata, tanácsa alapján vegyék igénybe a rászorultak a szakrendeléseket, a kórházakat. Azt hiszem, hogy egy ilyen ésszerû rend mindenképpen összhangban áll a teherbíró képességgel, de a szakmai célszerûséggel is.

Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap