Gombos András Tartalom Elõzõ Következõ

DR. GOMBOS ANDRÁS (SZDSZ): Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Ház! Pusztán azért kértem szót, mert szeretném ismételten felhívni a figyelmet, a tisztelt Ház figyelmét arra, hogy elbeszélünk az adott téma mellett.

Szigethy képviselõtársam már jelezte azt, hogy nem errõl szól a mai vita. A vita nem a földtörvényrõl szól ma, hanem arról, hogy az alkotmányügyi bizottság az ellenzék által összegyûjtött aláírásokkal megtámogatott népszavazási kezdeményezést nem tartotta alkotmányosnak, és nem tartotta tárgyalásra, illetve kiírásra alkalmasnak.

Ami az aláírásokat illeti: a 330 ezer aláírásnak a folyamatos emlegetése, úgy gondolom, szerencsétlen dolog; egyértelmû, hogy a törvény értelmében szükséges 200 ezer aláírás megvolt, hiteles volt. És én most nem akarnám felemlegetni ismételten, ami már elhangzott ebben a parlamentben, hogy végül is az aláírásgyûjtõknek több mint 300 holtlélekkel sikerült aláíratniuk az aláíróíveket - és sorolhatnám a többi anomáliát. Nem errõl szól a történet, hanem arról, hogy ez az aláírásgyûjtés, illetve ez a kérdés, amit önök megfogalmaztak, és az emberekkel aláírattak, nem felel meg azoknak a kritériumoknak, amiknek az alapján népszavazást lehet kiírni: nem felel meg azért, mert egyrészt az alkotmányba ütközik; nem felel meg azért, mert az OECD- egyezménybe ütközik, mint azt Szabó képviselõ úr volt szíves itt cáfolni.

Úgy gondolom, ismételten el kell olvasni az OECD-egyezményt, és akkor egyértelmûvé válik az, hogy ütközik, és azok a kitételek, hogy kérheti egy ország adott esetben, ha nagyon súlyos problémákat okozna ennek a betartása, akkor valóban lehetséges kérni, de nem biztos, hogy el fogják fogadni; mert egy szerzõdés esetében - amit egyszer aláírt valaki, utána meggondolja, hogy: "elnézést kérek, mégsem jól gondoltam" - minden esetben két félen múlik, hogy a kezdeményezõnek el tudják-e fogadni a másik oldalról a kérését, vagy nem tudják elfogadni.

Ezen túlmenõen még nagyon röviden annyit szeretnék felhozni annak alátámasztására (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõkeret lejártát.), hogy nem írható ki ez a kérdés népszavazásra, hogy azokat a jelenleg földtulajdonnal rendelkezõ és földtulajdonszerzésre jogosult szervezeteket, mint például az egyházakat, a különbözõ egyéb szervezeteket, amelyek a jelenlegi földtörvény értelmében földtulajdont szerezhetnek, kizárná a tulajdonszerzésbõl (Az elnök a csengõ újbóli megkocogtatásával jelzi az idõkeret lejártát.), valamint nem kezelné azoknak a külföldi tulajdonosoknak a tulajdonjogát, akik az elõzõ kormány idején minden további nélkül - korlátozás nélkül - tudtak földtulajdont szerezni.

Ezeknek a tulajdonjogát sem tudjuk kezelni ebben az esetben, mert hisz... (Az elnök kikapcsolja a képviselõ mikrofonját.) Bocsánat! Köszönöm. (Taps az SZDSZ padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap