Bauer Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

BAUER TAMÁS (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök asszony. A tárgyhoz szeretnék két megjegyzést fûzni, tehát ahhoz, hogy annak a népszavazási kezdeményezésnek, amelyhez az ellenzék összegyûjtötte az aláírásokat, vajon föltehetõ-e népszavazásra a kérdése.

Az egyik, hogy Szabó János képviselõtársunk elismerte - akit külön is szeretnék üdvözölni elsõ jelentõs parlamenti beszéde alkalmából - (Dr. Szabó János: Köszönöm szépen.), õ tehát elismerte, hogy létezik OECD-megállapodás meg beruházásvédelmi megállapodás de - ha jól értettem - feltételezte azt, hogy miután azok aláírásakor még a jelenleg hatályos földtörvény volt érvényben, arra hivatkozva, hogy a kormány változtatni akarja a földtörvényt, lehetne arról beszélni, hogy ezáltal súlyos változás következik be a helyzetben, és ezért kellene derogációt, rezervációt kérni. Ez akkor lenne igaz, ha a kormány földtörvényjavaslata valami radikálisan új helyzetet jelentene a külföldiek földhöz jutása szempontjából. Nemcsak új helyzetet, hanem radikálisan új, a magyar mezõgazdaság számára valami hatalmas veszélyt jelentõ új helyzetet jelentene - de mindenki, aki megismerkedett a kormány földtörvényjavaslatával, az tudja, hogy errõl szó sincs, hogy abba olyan erõs korlátok vannak beépítve, hogy ilyen veszély nincs. Tehát nem fogadhatta volna el a partner - akár az OECD, akár a beruházásvédelmi szerzõdések partnere - azt, hogy Magyarország most, utólag kérjen derogációt az akkori szerzõdésekbõl.

Nyilvánvaló tehát, hogy olyan sérelmet jelentett volna Magyarország nemzetközi kötelezettségei számára az önök által kezdeményezett népszavazás, hogy az a kérdés nem tehetõ fel. Gyimóthy Géza végre, sok hónap után elismerte, hogy a kérdés esetleg rosszul volt föltéve - örülök, hogy idáig eljutottunk - és befejezésül csak arra szeretnék utalni, hogy tudom, hogy összegyûlt a több százezer aláírás, de éppen a kérdések megfogalmazóit (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõkeret leteltét.), az aláírások gyûjtõit terheli a felelõsség azért, hogy egy ilyen rosszul megfogalmazott kérdéshez gyûjtötték az emberektõl az aláírásokat.

Köszönöm szépen. (Taps az SZDSZ padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap