Dögei Imre Tartalom Elõzõ Következõ

DÖGEI IMRE (FKGP): Mélyen tisztelt elnök asszony! Tisztelt Országgyûlés! E késõi órákban (Moraj a bal oldalon. - Dr. Toller László: Ha közben alszol, persze!) ilyen feszes vitát alakítunk ki egymás között, és önkéntelenül megragadta a figyelmemet az, amikor Szigethy képviselõtársam emlegette a Rákosi-idõszakot. Nem véletlen, hogy még mindig ezen rágódunk, ezen vitatkozunk, ezen "agyvégezünk". (Sic!) Egy olyan kellemetlen idõszakot említett, amit még a legnagyobb ellenségemnek sem kívánok.

A föld a nemzet vagyona. Ezt így, ilyen emlékekkel kezelni ma már semmiképpen nem szabad. Akkor volt az, amikor a kétlaki életet megszüntették, családokat tettek tönkre csak azért, mert kulákok voltak, csak azért, mert klerikális beállítottságúak voltak, és egyebek. Tehát nem véletlen az, hogy most az ország valamennyi lakója idefigyel. Az tûrhetelen állapot volt, ami akkor volt. Úgyhogy ezt még csak ne is emlegesse Szigethy képviselõ úr, mert akkor én teljesen más véleményen vagyok az õ igen nagy mûveltsége és jogi állásfoglalása ellenére is.

Mindenképpen szükséges a magyar földkérdést - mivel a föld a legfontosabb vagyonunk - olyan mederbe terelni, hogy minden magyar állampolgár elégedett legyen. Olyan intézkedéseket hoztak akkor, amelyek egyre rosszabb és rosszabb körülményekbe sodorták fõleg azokat, akiket valamilyen oknál fogva nem kényszerítettek be téeszbe és egyebekbe. Nem vették el a földet, megmaradt egyéni gazdának. Az 20- 30 évig szenvedte azt, mert nyakas volt, mert ellenállt! Ilyen emlékeket fel sem szabad hozni ebben a parlamentben! Sajnos, nagyon sok száz, ezer ember itta meg annak a levét és annak a kárát. Én ez ellen tiltakozom azok nevében, akik elhaltak, és a megmaradtak keserves könnyei nyomán.

Köszönöm. (Taps az FKGP padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap