Toller László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TOLLER LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tényleg két percben és röviden kívánok szólni. Képviselõtársaim arra hivatkoztak, hogy az õ kérdésük tökéletesen alkotmányos, minden követelménynek megfelel. Amikor e határozati javaslat általános vitája indult, elmondtam - és talán csak azért, mert régen volt, érdemes megismételni -, hogy mi az alkotmányügyi bizottságban azt kértük, nevezzék meg azokat a jogi, közgazdasági és nemzetközi jogi szakértõket, akik ezt az önök által feltett kérdést megvizsgálták alkotmányossági szempontból, megvizsgálták a nemzetközi jog szemüvegén keresztül, és bátran azt mondják, hogy van vitaalap, vitatkozhatunk azon, hogy ez a kérdés alkotmányos-e vagy nemzetközi szerzõdésekbe ütközik-e, vagy nem. Egyetlen szakértõt nem tudtak megnevezni, egyetlen szakértõt nem voltak hajlandók az alkotmányügyi bizottság elé hívni, hogy legyen vitaalap arról, hogy a Magyar Nemzeti Bank alelnöke vagy egy ismert magyar alkotmányjogász véleményével szemben van-e esetleg más jogi álláspont, és valójában sérti vagy nem sérti a nemzetközi szerzõdéseket az önök által feltett kérdés.

Ebben a pillanatban kényelmetlen helyzetbe került az alkotmányügyi bizottság, mert azon szakértõk véleményének és a külügyi bizottság álláspontjának meghallgatása után, és valamit saját jogi kútfõjébõl is merítve, kénytelen volt úgy eldönteni a kérdést, ahogy ez a határozati javaslatban szerepel. Nem volt ellenérv, és ma ebben az Országgyûlésben ismét nincs ellenérv. Beszélnek önök a földkérdésrõl, beszélnek a nemzetközi jog általános összefüggéseirõl - már amennyiben ezek összefüggések -, beszélnek arról, hogy a szövetkezetek kapjanak-e tulajdont vagy ne: még mindig az alapkérdésnél vagyunk és nem e kérdés törvényességénél.

Szent meggyõzõdésünk, hogy azok a beruházásvédelmi szerzõdések, amelyeket egy késõbbi jogalkotás alapján - ha az önök kérdését tennénk fel, és igen lenne rá a válasz -, meg kell valósítani, nagyon nagy kárt okoznának az országban. És ezt ki fizeti meg? (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõkeret leteltét. - Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap