Herbert Ferenc Tartalom Elõzõ Következõ

HERBERT FERENC (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Nem tisztem védelmezni a törvényt, de úgy gondolom, talán az elõterjesztõ majd megerõsíti szavaimat. Úgy érzem, abbéli mulasztását pótolja a zárórendelkezések során, amely szerint módosítja a munkavédelmi törvényt, és a munkavédelmi törvény keretén belül gondoskodik a munkahelyen a dohányzás kereteirõl, illetve korlátairól és a kötelezõ dohányzóhelyiség kijelölésérõl. Ezzel a megoldással elvileg elfogadható az, hogy végül is ennek a törvénynek a tárgyalása során történik meg a rendelkezése a legfájóbb pontról, ami a munkahelyi dohányzásnak a kérdése.

Amit Mezõ képviselõtársam vetett fel a közlekedéssel kapcsolatban, ennek van még egy pikáns része, a szolgálati személykocsi, a céges autók kérdése, az azokban való dohányzásnak a helyzete. Sajnos, nyilvánvalóan az élet minden területét nem lehet törvénybe önteni, arról nem is beszélve, hogy törvényeinkkel általában a legnagyobb probléma az szokott lenni, ha még vannak is jó törvényeink, azoknak a betartásáról nagyon nehéz gondoskodni, és betartatni képtelenek vagyunk azokat, és sokszor egy-egy munkahelyi vezetõnek a kénye-kedve, belátása vagy kímélete fogja meghatározni azt, hogy mi történik.

(20.20)

A magam részérõl azt hangsúlyozom, mindenkivel egyetértek abban, hogy egyrészt olyan törvényt kell hozni, amely betartható, másrészt pedig mindenképpen tegyük meg az elsõ lépést annak érdekében, hogy ez a tarthatatlan helyzet, amely egyáltalán nincs tekintettel a nemdohányzók egészségkímélésére, az változzon és pozitívan lépjünk elõre. Mert elõbb-utóbb úgy sem tudjuk megkerülni, hogy az Európai Unió-konform törvénykezés keretén belül ezt a kérdést is, mint a gazdasági reklám kérdését is egyértelmûbben és bizony szigorúbban leszabályozzuk.

Köszönöm szépen. (Szórványos taps az MSZP soraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap