T. Asztalos Ildikó Tartalom Elõzõ Következõ

T. ASZTALOS ILDIKÓ ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselõ Úr! Tisztelt Ház! Elõször is engedje meg, hogy megköszönjem a kérdését. Ugyan nem vagyok kimondottan tengerészügyben jártas, de úgy hiszem, hogy tényleg fontos kérdést vetett fel, és hogy megnyugtassam a képviselõ urat, hogy a magyar tengerésztiszteknek nem kell a fedélközt súrolni vagy a rezet pucolni, ezért el szeretném mondani azokat a rendeleteket, amelyek arról szólnak, hogy a tengerésztisztek bizonyítványai hogyan lesznek érvényesek, illetve mirõl szól ez a rendelet.

A 119/1997. számú kormányrendelet a tengerészek képzésérõl, képesítésérõl és az õrszolgálat ellátásról szóló 1978/1995. évi nemzetközi egyezmény kihirdetésével eleget tett a nemzetközi tengerészeti szervezet által elõírt kötelezettségének. Az ehhez kapcsolódó vizsgaszabályzatot a Közlekedési Fõfelügyelet Hajózási Felügyelete 1998 március hónapban fogja kiadni.

A gyõri Széchenyi István Fõiskola közlekedési és gépészmérnöki fakultásán a tengerészek képzése folyamatos, ennek keretében hajózás- üzemmérnöki diplomát szereznek a hallgatók. További szakmai képzésre és a vizsgák megújítására posztgraduális képzési formában kerül sor, amely önköltséges, és jelenleg külföldön, Lengyelországban végezhetõ.

A Budapesti Mûszaki Egyetemen a Repülõgépek és Hajók Tanszékén a továbbképzés hazai megoldására tervezett tengerészeti oktatási központ létrehozása szervezés alatt áll, az önköltséges formában történõ mûködtetésének kezdete 1998 szeptemberére várható.

Remélhetõen ezek az iskolázási formák megbízhatóan kezelik majd azokat a problémákat, amelyekrõl a képviselõ úr beszélt.

Köszönöm szépen figyelmét. (Taps az MSZP soraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap